Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 2090 dagen geleden
Niet Griekenland, maar Duitsland is het probleem binnen de euro. Het klinkt als de omgekeerde wereld maar bij een diepere analyse lijkt dit een niet zo vreemd idee te zijn. De uitvoering ervan zou sneller kunnen gaan dan velen vermoeden indien er geen werk gemaakt wordt van een volledig Europese integratie.
De laatste ronde aan onderhandelingen tussen Griekenland en zijn Europese schuldeisers toonde pijnlijk duidelijk aan dat landen met een dergelijke economie nooit hadden mogen toetreden tot deze muntunie. Ironisch gezien zou het goed zijn voor de overige landen als Duitsland de muntunie zou verlaten in plaats van Griekenland.
Na maanden van pijnlijke onderhandelingen en verwijten is er geen enkele van beide partij een afgetekende winnaar. De deal die onlangs gesloten werd met Griekenland is slechts een vervolg van de eerder mislukte inspanningen. Daarboven wordt net datgene uitgevoerd wat in een referendum werd weggestemd. Niet te vergeten is de grootste vrees dan nog dat de kredieteisers nog minder zullen terugzien van hun geld dan met een eventuele schuldherschikking.
Als grootste schuldeiser speelt Duitsland een vooraanstaande rol in het gehele euro-gebeuren. Waar er decennia werd geprobeerd om de Europese samenhorigheid te benadrukken en deze zo dicht mogelijk proberen te benaderen pleitte Duitsland openlijk voor een Grexit. Dit als ultiem drukkingsmiddel om de harde economische spelregels te volgen die horen bij de eenheidsmunt.
Waar het logische idee zou zijn om de zwakste schakel(s) te lossen komt Griekenland direct in het vizier. Andere kandidaten zijn Portugal en Italië welke enkele jaren later zouden kunnen volgen. Bij een exit zouden deze landen hun munt snel kunnen doen dalen welke een onmiddellijk voordeel aan competitiviteit zou bezorgen. Hierdoor zou hun export stijgen en zodoende zouden deze respectievelijke economieën terug kunnen meedingen op de internationale markten.
Exit Duitsland ?
Als de zaak bekeken wordt vanuit een geheel ander oogpunt zou een exit van de sterkste schakel(s) uit de eurozone eveneens een positief gevolg hebben. Bij een exit van Duitsland (en aanverwanten) zou de euro ogenblikkelijk een devaluatie ondergaan, welk een boost zou geven aan de gehele periferie. Net datgene wat jarenlang gedaan werd is nu niet meer mogelijk door het keurslijf van de euro. Door gebrek aan hervormingen is de enige weg om de competitiviteit te verbeteren een devaluatie van de gebruikte eenheid.
Indien landen als Nederland, België, Oostenrijk en Finland het Duitse voorbeeld volgen en meestappen in een nieuwe Duitse mark zou de euro nog verder dalen met bijkomende voordelen voor de periferie.
Het verschil met een Griekse exit welke dramatische gevolgen heeft voor de gehele structuur van het land is voor Duitsland een volledig ander verhaal. Door de onderlinge handel is het voor Duitsland goedkoper om producten in het buitenland te kopen en eventuele buitenlandse schulden zouden makkelijker terug te betalen zijn.
Het nadeel bij een Duitse exit zou de hogere waarde zijn van de Duitse mark. In vergelijking met de Europese periferie laat Duitsland een mooie surplus optekenen welke sinds het begin van de Griekse crisis nog verder aandikt tot 215 miljard euro in 2014. Onder andere de U.S. Treasury en het IMF willen dit cijfer terug in evenwicht zien komen welke zelfs op wereldvlak sporen begint na te laten. Ook de Europese Commissie hoopt dat Duitsland iets aan dit onevenwicht wil doen met de woorden dat de Duitsland handelsbalans “excessief” is.
In tegenstelling tot de meer zuidelijk gelegen landen is Duitsland wel in staat om op een correcte wijze om te gaan met een hoog gewaardeerde munt. Voor de komst van de euro bleef de Duitse Mark ook alsmaar stijgen welke in grote mate opgevangen werd door hoge-kwaliteitsproducten af te leveren. Met de grote reserve op de handelsbalans is in eerste instantie een reserve die kan aangesproken worden om een nieuwe Duitse Mark op te richten.
Landen als Nederland, Oostenrijk, Finland, België maar ook de Scandinavische landen kunnen perfect mee qua beleid met het Duitse voorbeeld welke er helaas voor zou zorgen dat er twee diverse systemen ontstaan binnen de EU. Aan de ene zijde een noordelijke blok welke blijft innoveren en verbeteren, aan de andere kant een zuidelijk blok dat de economie telkens opnieuw recht trekt via devaluaties.
De politieke gevolgen van een Duitse exit zouden wel groot kunnen zijn. Waar er in het verleden telkens gestreefd werd naar een “ever closer union” zou dit in gevaar komen. Ironisch gezien is de enige mogelijkheid om samen te blijven het loslaten van sommige banden. Dit zal in de huidige politieke context sneller en makkelijker zijn dan het loslaten van de soevereiniteit van de diverse lidstaten.

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.