Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 1965 dagen geleden
Zeldzame aardmetalen zoals Cerium, Neodymium, Samarium, Terbium, etc…. lijken sinds enige tijd hun naam geen eer meer aan te doen. Waar deze metalen onontbeerlijk zijn voor hoogtechnologische producten was de productie hiervan een ware nachtmerrie om deze aan een aanvaardbare prijs te bekomen. Deze zijn onder andere aanwezig in de productie van elektrische auto’s en elektronica.
Sinds juli is de Chinese export van deze zeldzame materialen gevoelig opgedreven tot bijna het dubbele in vergelijking met het jaar ervoor. Deze verdubbeling kwam er mede door de opheffing van de 15-jaar oude exportbeperkingen en het opheffen van een taks op het vervoer van grondstoffen.
De groep van 17 zeldzame metalen zijn in onze huidige technologische wereld onontbeerlijk geworden, dit gaande van GSM’s, over elektrische auto’s tot militaire technologie zoals kruisrakketten. Waar het China ontbreekt aan grote hoeveelheden olie is het echter wel verantwoordelijk voor niet minder dan 80% van de globale productie van zeldzame metalen.

“De huidige exportstijging is reeds enige tijd komende” aldus Kevin Starke, analist bij de CRT Capital Group in Stamford, Connecticut. “Deze exportstijging komt voornamelijk door het einde van de export quotas. Als er een lagere vraag is aan zeldzame aardmetalen in China, wat zeker het geval is, verlaat het materiaal het land. Al deze factoren spelen mee in deze exportstijging”.
De prijzen van zeldzame aardmetalen dalen echter samen met de overige grondstoffen. China is de grootste verbruiker aan grondstoffen waardoor de huidige groeivertraging dan ook grote gevolgen heeft op de grondstoffenmarkt.
In onderstaande grafiek is duidelijk dat de prijzen sterk gedaald zijn tot bijna 45% voor Europium. Waar deze metalen niet veel zeggen voor de meeste beleggers zijn de huidige toepassingen dit wel. Neodymium-oxide wordt gebruikt in magneten, praseodymium oxide in lasers, lanthanum oxide in batterijen van elektrische wagens, en yttrium oxide in microgolfovens.

Aangezien de markt voor sommigen hiervan nog in kinderschoenen staat (zoals elektrische voertuigen) en andere producten zoals lasers niet meer weg te denken zijn, zullen deze prijzen ontegensprekelijk terug stijgen.
Voor de geïnteresseerde  belegger waarschuwen we echter wel om nooit te investeren in de grondstoffen zelf maar die afgeleide producten te doen. Waar het aankopen ervan vrij eenvoudig is, is de verkoop ervan quasi onmogelijk doordat er slechts een zeer beperkt aantal afnemers zijn welke enkel handelen met vaste aanvoerders.
Bronnen:
http://www.bloomberg.com
http://www.mining.com
 

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.