Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 1502 dagen geleden
De Too Big To Fail(TBTF) banken of de grote commerciële banken in Amerika vragen rijke klanten om hun deposito’s ergens anders te plaatsen. Het grote geld is niet meer welkom op de spaarrekening bij de grote commerciële banken. Doen de rijke klanten dat niet dan zullen de banken verplicht worden om een vergoeding te vragen.  Het gaat onder meer over JPMorgan, Citigroup, HSBC, Deutsche Bank en Bank of America.
Deze hallucinante maar logische vraag van de commerciële banken is een gevolg van de nieuwe regelgeving die vanaf 1 januari in Amerika ingaat. Deze regelgeving is er gekomen in de nasleep van de financiële crisis van 2008. De bancaire regels zijn ingesteld voor grote deposito’s die in moeilijke tijden niet bij de bank zullen blijven vooral omdat de hoge bedragen niet verzekerd zijn. Er wordt verwacht dat deze geen invloed zal hebben op de kleine spaarder.
De nieuwe Amerikaanse regels zijn bedoeld om de balansen van banken beter bestand te maken tegen het soort schokken die hebben bijgedragen aan de financiële crisis van 2008. De regels hebben vooral betrekking op de heel grote deposito’s die zijn vaak van grote bedrijven, kleinere banken en grote financiële bedrijven zoals hefboomfondsen.
Het gaat om bedragen die groter zijn dan $250.000. Dit is het plafond tot waar elke rekening verzekerd is door de Amerikaanse overheid. De kleine spaarder die onder dit bedrag zit heeft in turbulente tijden geen of minder reden om bij een bank weg te gaan omdat hij verzekerd is. De vermogende spaarder wordt nu door de grote commerciele banken gevraagd om zelf weg te gaan.
Ook de Zero Intrest Rate Policy(ZIRP) van de Fed en de Negative Intrest Rate(NIRP) van de ECB zijn twee beleidsmaatregelen die ook vooral betrekking hebben op het grote kapitaal. Ze worden gedwongen om andere oorden op te zoeken. Dat zijn meestal de meer risicovolle financiële markten.
De overheden hebben gefaald om de economie te laten groeien. Maar de huidige centrale bankiers blijven volharden in pogingen om inflatie te creëren. Er zijn al zoveel Quantetive Easings geweest. Ze blijven inflatie aanzien als een wondermiddel, ondanks alle beschikbare bewijzen dat het toch niet werkt. Ze zullen weer mislukken.
Met deze maatregelen worden weer zeepbellen gecreëerd. Het grote geld wordt weggejaagd door de grote banken omwille van maatregelen en effecten van het beleid van deze centrale banken, zowel van de Fed als van de ECB.
Als de crisis escaleert zijn de groot vermogenden weg en de brave huisvader zit met zijn spaargeld nog bij de bank en zal het gelag misschien toch nog moeten betalen. Bij een mogelijke bank run zal hij in ieder geval enkel overblijven. De groot vermogenden zijn dan al lang weg.
Je kan je afvragen of bij een volgende crisis de commerciële banken wel verantwoordelijk kunnen gesteld worden. Het zijn toch de centrale banken die het beleid uitmaken door de regelgeving, ZIRP en NIRP.
Geld wordt gedrukt zoals nooit eerder gezien in de geschiedenis en de economie reageert niet. De gevolgen die de maatregelen van de overheden en centrale banken hebben kunnen in ieder geval weer tellen.
Bron: The Wall Street Journal

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.