Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 1390 dagen geleden
Analisten in de Verenigde Staten luiden opnieuw de alarmbel omtrent de banken, 8 jaar na de vorige crisis in de financiële sector. Belangrijke kanttekening hierbij is echter dat men expliciet waarschuwt voor de Europese banken en niet de Amerikaanse.
In eerste instantie lijkt de waarschuwing vanuit de Verenigde Staten een opvallende vaststelling te zijn, komende uit het hol van de leeuw waar de vorige crisis begonnen was. Als we dit van nabij bekijken lijkt de waarschuwing echter wel degelijk correct te zijn. Terwijl de Amerikaanse banken op dit moment vrij stabiel te noemen zijn is de situatie in Europa allesbehalve rooskleurig. Onder meer in Italië zijn er problemen met de Monte dei Pashi en in Duitsland is Deutsche Bank in slechte papieren terecht gekomen. Een fusie met Commerzbank doet reeds weken de ronde om Deutsche Bank te redden.
De bekende zakenbank JP Morgan waarschuwt voornamelijk voor een zogenaamde zombie-scenario waarbij de Europese bankensector het Japanse “voorbeeld” volgen. Dit wordt helaas volop in de hand gewerkt door de Europese Centrale Bank door de lage rentes en het onbeperkt opkopen van obligaties.
Deze lage rente zorgt voor een vals gevoel aan kredietverlening aan de maatschappij waarbij de banken quasi volledig aan het financiële infuus liggen. Door deze lage rente is één van de belangrijkste inkomsten van de banken weggevallen, een gegeven wat zeer moeilijk is terug om te keren.
Japan wordt meer en meer aanzien als het scenario waar Europa niet naar toe mag groeien maar wat toch lijk te gebeuren. Een langdurige periode van stagnatie dreigt, waarbij de financiële wereld als zogenaamde zombies in leven worden gehouden. Ook in Europa is er een gelijkenis met een industrie in verval en een demografisch probleem door de snel verouderende bevolking.
Sinds de opstart van het zogenaamde QE-programma is er meer dan 1000 miljard euro in de economie gepompt waarbij het enige succes is dat de status-quo gehandhaafd bleef. Van een heropleving is geen sprake enkel van een sterk opgelopen schuld. Dit alles gecombineerd met een sterk gestegen schuld is enerzijds een hypotheek op de toekomst maar ook een groot risico op een nieuwe financiële crisis.
De situatie van de Europese bankensector is ook op de beurzen merkbaar waarbij de marktwaarde van de Europese banken in schril contrast staat met de Amerikaanse concurrenten. Vergeleken met Japan is de financiële sector in Europa er nog slechter aan toe. In Japan werden de banken gedwongen af te schrijven maar werd er tezelfdertijd vers geld ingepompt. Dit in tegenstelling tot de Europese banken welke hun inkomsten net zien minderen.
Bronnen:
http://welt.de
 

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.