Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 1877 dagen geleden
Na de val van de Duitsers hebben de geallieerden een onmogelijk hoge compensatievergoeding geëist. “Het enige dat met zekerheid kan worden gezegd van deze schulden is dat ze nooit zullen worden terugbetaald”, citeert The Guardian de econoome John Keynes,”hij had gelijk natuurlijk en de wereld zou niet veel later de catastrofale kosten moeten dragen om van een land het onmogelijke te eisen.”
Bijna meer dan een eeuw later lijkt Europa de les verleerd te hebben. Want, in ruil voor de redding van de Zuid-Europese landen hebben we hen onrealistische voorwaarden opgelegd. Het is dan ook een beetje wrang dat juist Duitsland dergelijke strenge restricties oplegt en van heel Europa verlangt dat de opgelegde besparingsmaatregelen tot op de letter worden opgevolgd.
De Britse krant voorspelt dat de vervroegde verkiezingen in Griekenland maar het puntje van de ijsberg zijn:”In de herfst is Portugal aan de beurt en daarna is het aan Spanje om de electorale test te doorstaan.” De proef bestaat natuurlijk uit de keuze tussen hulp van Europa te blijven ontvangen of de wil van de respectievelijke bevolking te volgen.
Om te tonen hoe rigide hun houding is, hebben bondskanselier Merkel, de Duitse minister van Financiën Schäuble en de voorzitter van de Europese Centrale Bank Draghi al gesteld dat een Grexit niet uit te sluiten valt – een mededeling die in Griekenland, tussen haakjes, met een ontzagwekkend gebrek aan interesse werd onthaald.
Al moet worden opgemerkt dat het pantser van Europa niet volledig ondoordringbaar is. De relatie tussen de centrale bank in Frankfurt en de Duitse politieke leiding in Berlijn begint barsten te vertonen. Zo blijft Draghi bij zijn plan om monetaire versoepeling en bijgevolg inflatiegroei toe te laten, tot grote ergernis van de Duitsers die de ECB onder hun controle willen houden.
Dat kleine verschil in houdingen suggereert dat Berlijn en Frankfurt een verschillend standpunt hebben over hoe het verder moet met Griekenland, bijvoorbeeld. De gedoodverfde winnaar, de linkse coalitie Syriza,  heeft er nooit een geheim van gemaakt dat ze de betalingsvoorwaarden wil herzien en heronderhandelen.
Het probleem is dus dat Berlijn de handen heeft geboeid van Draghi en hem in de pas probeert te doen lopen. The Guardian impliceert ten slotte dat de voorzitter wel degelijk heil ziet in de kwijtschelding van een significant deel van de zuiderse schulden.
Mocht dat het geval zijn dan moet Draghi tonen dat het hem menens is en eerst en vooral werk beginnen maken van een monetair pardon. Hij moet tonen dat hij ballen aan zijn lijf heeft en het diktat van Frau Merkel naast zich durven neerleggen. Is het niet de bedoeling dat de politieke en monetaire overheden elkaar met rust laten?
Al heeft ze, met de lessen uit het interbellum in het achterhoofd, niet helemaal ongelijk.
Daarom hopen we natuurlijk dat Draghi de juiste keuze gaat maken en zijn obsessie voor geliefde QE laat varen. Want, laten we eerlijk zijn, als de geldpers alleen maar dient om de financiële economie te ondersteunen, is niemand daarmee gebaat.
bron: The Guardian

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.