Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 1268 dagen geleden
Donderdag was het dan zo ver: de aandeelhoudersvergadering (of was het coöperatieve vennotenvergadering?) van Arcopar. Zoals verwacht werd het een “geanimeerde” vergadering.
Normaliter duurt de AV een kleine drie uurtjes. Wat tabelletjes in een powerpoint-presentatie, wat applaus, en wat nietszeggende speeches gevolgd door meer applaus. Een glaasje cava of fruitsap en iedereen mooi rond de klok van vijven naar huis.
Dit maal liep het echter anders. Het bestuur werd met vragen bestookt. Niet door de gebruikelijke 60 coöperanten-diehards, maar een flinke 150 misnoegden. Maar liefst vijf uur lang duurde de vergadering. Tot acht uur ’s avonds. Ongezien.
De vragen gingen vooral over de hangende Europese boete van 128 miljoen euro. Volgens onze regering kan deze middels diplomatieke middelen in de Europese Commissie worden afgewend. Met Marianne Thyssen heeft de christelijke zuil alvast haar pion in de Commissie strategisch gedropt.
Het is echter onwaarschijnlijk dat de boete zal kunnen worden afgewend. En zelfs al slikt de Commissie haar boete in, of wordt ze afgeschoten voor het Hof van Justitie, dan nog zal er na de vereffening niks meer overschieten om de coöperanten/aandeelhouders te vergoeden.
Zonder de boete zou er immers maar 30 à 40 miljoen overblijven na vereffening en vergoeding van de bevoorrechte schuldeisers. Klein bier t.o.v. het oorspronkelijke kapitaal van 1.5 miljard euro. Met andere woorden: zonder boete zien de gedupeerden slechts 2 à 3 % van hun kapitaal terug. Met de boete nul komma nul.
Hierbij vallen een aantal dingen op: Arcopar heeft 830.000 coöperanten op papier die elk voor gemiddeld 1500 euro werden opgelicht. 150 mensen komen opdagen om te luisteren en om kritische vragen te stellen. 0.018% van de coöperanten/aandeelhouders dus.
Men kan zich dus de vraag stellen of de belastingbetaler werkelijk moet inspringen voor deze onfortuinlijke groep mensen, wanneer ruim 99% van de gedupeerden er vrede mee neemt dat ze ijskoud gepakt zijn?
Waarom waren er geen 500.000 gedupeerden aanwezig? Dat zou een aanzienlijk deel van de bevolking zijn en politieke leverage verklaren. Dat zijn immers veel zitjes in veel parlementen.
Dat men van de redding van Arcopar een staatszaak wil maken wil maar één ding zetten: het is niet de “kleine spaarder” die de regering uit de wind wil zetten. Hier spelen andere, malafidere belangen.
Ondertussen loopt Francine Swiggers rond als een vrij burger, terwijl het Dexia- en Arco-spook zelfs deze nominale “centrumrechtse” regering onmogelijk maakt om de belastingen te verlagen.
Men zou haast denken dat het falen van Dexia en Arco opgezet spel was om belastingverlagingen voor de komende halve eeuw boekhoudkundig onmogelijk te maken.

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.