Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 1415 dagen geleden
Goud is booming business, echter in de Europese contreien is de interesse om op zijn zachts uit te drukken nogal teleurstellend. Dit ten opzichte van opkomende economieën waar dit het topic van het jaar is.  Komt dit door de slechte herinneringen aan de laatste dalingen of is er meer aan de hand?
Het beursjaar 2015 zal de geschiedenis ingaan als de jaar van het aandeel. Westerse beurzen bereikten recordniveaus en de Europese beurzen werden de hemel in gelanceerd door het QE-programma van Draghi. In de schaduw van deze koersen is het dan ook niet zo verwonderlijk dat goud over het hoofd gezien wordt.
“We zitten in het midden van een goud-boom, maar niemand praat erover”, aldus Ronald Stöferle, fondsbeheerder bij beleggingsmaatschappij Incrementum in Lichtenstein. Stöfferle wordt beschouwd als één van de toonaangevende experts in edelmetalen en staat onder andere bekend om zijn alom geprezen werk “In gold we trust”.
In het algemeen is de goudmarkt een markt die eerder achter gesloten deuren plaats vindt. En meer specifiek een dollarmarkt, een historische erfenis. Na de tweede wereldoorlog was de dollar de toonaangevende centrale munteenheid van het Bretton-Woodssystem, en nog steeds het overgrote deel van de wereldhandel bepaalt.
Goud-rally gecamoufleerd door optische dollar-illusie
Bekijken we de goudprijs van het gele edelmetaal in USD, dan lijkt het alsof de prijs langzaam daalt. Waar de goudprijs in het voorjaar van 2014 tijdens de Oekraïne-crisis een hoogtepunt benaderde daalde deze in het laatste kwartaal van 2014 naar een dieptepunt om vervolgens tijdelijk terug op te veren. Tot zover de oppervlakkige analyse van de goudwaarde.

Bekijken we de goudprijs echter iets dieper bekomen we plotseling een volledig ander beeld. Door de appreciatie van de USD ten opzichte van de euro is de goudprijs een volledig andere verhaal in euro. Hier kan men duidelijk zien dat de prijs van goud de ene na de andere top scheert. Wie tijdens de kunstmatige crash van de euro investeerde in goud kon dan ook woekerwinsten boeken. Een recordhoogte is echter nog niet bereikt. Deze werd bereikt in juli 2012 tijdens het hoogtepunt van de euro-crisis, met een waarde van 1378 euro.

Voor de Zwitserse beleggers is het verhaal echter minder rooskleurig. Door de extreme stijging van de Zwitserse Frank (na de loskoppeling met de euro) kon er geen winst gemaakt worden bij het investeren in goud. De eigen valuta van de belegger speelt dan ook een doorslaggevende rol bij het investeren in edelmetalen.
Over de vooruitzichten van het goud is er echter grote onenigheid. Waar deze volgens Goldman Sachs zou dalen naar een 1000 USD (900 euro) schatten actieve traders en experts een verdere stijging. Dit door de hernieuwde interesse van de institutionele beleggers en diverse centrale banken.
Bij een eventuele Grexit, Brexit, of een overwinning door de linkse populisten in Spanje zal de onzekerheid opnieuw sterk toenemen. In dat geval zal er grote druk komen op de kapitaalmarkten en zal het goud opnieuw een toevlucht haven blijken te zijn.
Een eerder negatieve interesse lijkt wel enigszins te komen uit India en China waar de netto-invoer lager was dan verwacht. De vraag op het vasteland steeg met slechts 1% , een stuk onder de economische groei. In cijfers spreken we echter nog steeds over een invoer van een 327 ton richting China.
Deze iets zwakkere interesse wordt echter ruimschoots gecompenseerd door de grote interesse van opkomende landen die hiermee hun afhankelijkheid van de USD willen afbouwen.
Goud beleggers mogen niet op korte termijn denken aldus Stöferle, die dan ook volop de principes van de Oostenrijkse School of Economics volgt. Vele bedrijven die actief zijn in de goud-sector profiteren momenteel volop van de lage olieprijzen waardoor de kosten drastisch gedrukt kunnen worden. Indien dit blijft aanhouden is een investering hierin dan ook een mooie kans op rendement.
Stöferle verwacht voor goud dan ook een prijs van niet minder dan 2300 USD op het einde van de cyclus. Goud is het afgelopen decennium enkel in waarde blijven stijgen, onafhankelijk als dit nu in USD of euro is. Geen enkele aandelenmarkt kan een gelijkaardig palmares voorleggen.
 
Bronnen:
http://welt.de
http://www.bloomberg.com
http://www.reuters.com

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.