Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 2010 dagen geleden
Bloedrode beursdag voor precious metalbugs. Goud en platina tekenen historische laagterecords op. Reden tot paniek? Alles behalve.
Voor goud ziet de toekomst er rooskleurig uit. De prijscorrectie lijkt niet het gevolg van een plotse dumping van fysiek goud en futures. Belangrijke goudmijnen en trainers hebben plots hun prijzen herzien. Mogelijk heeft dat te maken met een revaluatie van de geschatte reserves.
De plotse prijsimplosie is in staat vele goudbedrijven over kop te jagen. De marges zijn immers niet zo groot en productiekosten stijgen alleen maar.
Zo hebben belangrijke Amerikaanse goudmijnen zoals Allied Nevada Gold en Midway Gold in 2015 de boeken neergelegd.
Op zich is dat jammer, maar dat zou betekenen dat een bloedbad onder de producenten de totale jaarlijkse output aanzienlijk verkleint. Dat zou dan weer goed nieuwe zijn voor de prijs.
Slecht nieuws dus voor wie mijnaandelen in portefeuille heeft, goed nieuws voor gold bugs met fysiek goud in de kluis. The time to buy is when there’s blood in the streets.
Dus het aanbod zal onvermijdelijk krimpen. Maar wat met de vraag?
Lezers van deze blog weten dat we voor monetair zwaar weer staan. De Griekse deal was een kat in een zak, en klein bier in vergelijking met de uitdagingen waar Europa voor staat.
De crash van de Chinese beurzen (- 32.1% in vier weken tijd) en de schorsing van ruim van de helft van de aandelen bewijst dat China een reus op lemen voeten is. Duizenden miljarden gingen in amper een maand in rook op.
De plotse Chinese vraag naar goud als antwoord op de meltdown van de beurzen verklaart mogelijk de duik van de goudprijs. Terwijl het handelsvolume op de Shangai Gold Exchange toegenomen is met 597 ton ten opzichte van juni, is het alle hens aan dek in Amerika.
Populair goud betekent een onpopulaire dollar, dus hét signaal voor de Amerikaanse institutionele investeerders om hun (ongedekt) papiergoud op de markt te dumpen, om Aziaten en Europeanen uit de goudmarkt te houden. Zo kunnen Goldman Sachs en andere cronies rustig ophalen wat onwetende investeerders op de markt dumpen.
Met andere woorden: de kunst voor de goldbug is om de bluf van het papiergoud te doorzien en zich niet dol te laten maken door prijsimplosies. Het Europese piramidespel zal instorten en China zal de handdoek moeten gooien. Op dat moment mag de dollar nog zo sterk zijn als men wil, goud zal dan een heel goede vriend zijn van de slimme Europeaan en Aziaat.
Voor platina ziet de toekomstig er minder rooskleurig uit: de beschikbare volumes én reserves zijn te klein om effectief een monetaire waarde te kunnen genereren bij een totale systeemcrash.
Met andere woorden: Keep Calm And Buy Gold.

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.