Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 1371 dagen geleden
Deze week werd pijnlijk duidelijk wat de zwakte van cryptocurrencies, en dan voornamelijk bitcoin, nu werkelijk is: imago.
Vorige week werd een pedofielennetwerk blootgelegd dat kinderporno verhandelde middels bitcoin. Voor de media en andere koele minnaars van decentrale betalingsmiddelen voldoende om (net niet) te suggereren dat bitcoin-gebruikers criminelen zijn.
Als gevolg van de negatieve berichtgeving zakte de marktprijs vrijdag van 236 naar 216 USD. In de loop van het weekend stabiliseerde de prijs, maar de 225 dollar werd niet meer gehaald.

De klap van vrijdag lijkt niet door een ander event te worden gerechtvaardigd. Er werden geen nieuwe arrestaties verricht in lopende Darkware- en oplichtingszaken, geen gewichtige rechterlijke uitspraken, en geen baanbrekende wetgevende initiatieven.
Met andere woorden: bitcoin – en bij uitbreiding alle cryptocurrencies – hebben een imagoprobleem dat een sterke invloed uitoefent op de koers. Het gebrek aan kennis dat de media overbrengen op de mogelijke populatie nieuwe gebruikers hypothekeert de in theorie grenzeloze groei van crypto.
Het is natuurlijk niet onlogisch dat de misbruiken de headlines halen en de “normale” transacties niet. Alleen leidt zulke berichtgeving tot een enorm PR-vraagstuk: Hoe kunnen we de massa overtuigen dat crypto niet alléén voor malafide doeleinden kan gebruikt worden?
Dat vraagstuk kan je op twee manieren oplossen:
Eén: bitcoiners en bedrijven die met crypto werken coöpereren loyaal met de autoriteiten en stellen zich constructief op in de opbouw van een wettelijk kader. In de nasleep van het pedofilieschandaal hebben enkele exchangers al te kennen gegeven te willen meewerken. Deze houding zou dan bijdragen tot een positiever beeld van crypto en de mensen die er mee werken.
Twee: je doet niets. De massa moet niet overtuigd worden. Je plooit je terug op de overtuigden en wacht gewoon geduldig tot het fiat systeem crasht en de waarde de vier (of vijf) cijfers voor de komma haalt. Ergens ook niet onlogisch: waarom zou je als bitcoin-gebruiker of –ondernemer jezelf moeten verantwoorden voor de criminele activiteiten van anderen? Wie van de radar wil blijven is niet per definitie een crimineel.
Is deze heisa nu een signaal om bitcoin te dumpen en het crypto-verhaal voorgoed te begraven? Allerminst. Bitcoin is en blijft een verzekering tegen de komende meltdown van het gecentraliseerde geld. Hoe lager een verzekering staat, hoe interessanter het dus is om een polis te kopen. De yields zullen immers enorm zijn.
Deze heisa moet ons wel doen stilstaan bij een belangrijk vraagstuk dat ook de waarde van gecentraliseerd fiat sterk bepaalt: PR. Branding. Imago.
Grafiek: Coindesk

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.