Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 1206 dagen geleden
Belastingen, we betalen het niet graag maar ze zijn wel broodnodig voor landen en regeringen om investeringen te doen en dingen op nationaal en internationaal vlak te kunnen verwezenlijken. Voor zij die niet graag belastingen betalen, zijn er de belastingparadijzen met Zwitserland op kop.
Wereldwijd wordt er heel wat welvaart niet belast… Het gaat ongeveer over een 21 tot 32 biljoen dollar dat belastingvrij op rekeningen staat. Jaarlijks stroomt er 1 tot 1,6 biljoen dollar weg naar belastingparadijzen over heel de wereld.
De Financial Secrecy Index (FSI) gaf recent deze cijfers vrij en maakte ook een lijstje van landen gerangschikt op basis van hun bankengeheimhouding en financiële offshore activiteiten. Volgens deze index hebben de Afrikaanse landen al zwaar geleden onder de kapitaalvluchten.
Maar daar blijft het niet bij, ook de Zuid-Europese landen zoals Griekenland en Italië hebben al veel kapitaal zien wegglijden naar belastingparadijzen. Voor de Grieken komt dit neer op ongeveer 5 procent van het bbp.
Zwitserland op kop
Het verbaast je waarschijnlijk niet, maar volgens de FSI staat Zwitserland nog altijd op de eerste plaats. Gevolgd door Hongkong, de Verenigde Staten van Amerika, Singapore en De Kaaimaneilanden.
Top 10 belastingparadijzen 

Zwitserland
Hong Kong
Verenigde Staten
Singapore
Kaaimaneilanden
Luxemburg
Libanon
Duitsland
Bahrein
Verenigde Arabische Emiraten

Uit een onderzoek van de Swiss Bankers Associaton blijkt dat de Zwiterse banken in september ongeveer 6,65 biljoen Zwitserse frank aan activa beheerden, waarvan 51 procent afkomstig uit het buitenland.
Op de tweede plaats komt Hongkong, goed voor zo een 4 procent van de wereldwijde financiële offshore diensten. Jaarlijks groeit het marktaandeel en zit daarmee Zwitserland op de hielen.
De derde in rij zijn de Verenigde Staten van Amerika. Hier worden er een aantal belastingvrije faciliteiten aangeboden die zijn ontstaan ten tijde van de Vietnamoorlog. Toen werd er een manier gezocht om de financiële put te vullen.
Singapore staat op nummer vier. Ook dit land heeft een meerderheid van de buitenlandse activa in Azië in handen. Ondanks deze focus, stroomt er nog veel kapitaal uit de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk het land binnen.
Op nummer vijf staan De Kaaimaneilanden. Het belastingparadijs heeft ongeveer 5 procent van de wereldwijde financiële offshore diensten in handen. De Kaaimaneilanden zijn het zesde grootste bankimperium ter wereld.
Bronnen: Moneytalk
Foto: Wikipedia

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.