Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 1554 dagen geleden
Een jaar na de overeenkomst met Oekraïne omtrent een schuldherschikking van 18 miljard USD lijkt de obligatiemarkten in het land zicht eindelijk te stabiliseren. Aan de andere kant blijven de spanningen met Rusland bijzonder hoog.
De financiële problemen in Oekraïne zijn reeds jaren een feit. Na de Russische inval in de Krim zijn deze echter nog fel verergerd door de grote instabiliteit, de kapitaalvlucht en de lopende oorlogskosten. Het was een jaar geleden dan ook niet te vermijden dat Oekraïne zich moest richten tot het Westen om de lopende zaken te kunnen betalen. Deze werd ondanks het gebrek aan een goede kredietwaardigheid zonder veel problemen goedgekeurd door onder meer de Verenigde Staten. Dit uiteraard niet toevallig als tegengewicht ten opzichte van de Russen.
De obligatiemarkten in Oekraïne bestaan echter voornamelijk uit korte termijn fondsen wat met andere woorden geen stabiele basis creëert. De politieke risico’s en de onzekerheden omtrent het IMF programma blijven investeerders afschrikken. Ook de kans dat Oekraïne nieuwe leningen moeten aantrekken om te overleven de komende jaren zorgt voor een slechte kredietwaardigheid.
De afgelopen maand was er opnieuw een rente-opstoot na de Russische bedreigingen aan het adres van Oekraïne waardoor deze opnieuw verhoogde naar 8,42% in augustus. Dit toont onder meer aan dat het land nog lang niet uit de gevarenzone is.
Ook van structurele hervormingen is er amper sprake waardoor Oekraïne er in de praktijk even slecht aan toe is als een jaar geleden. De spanningen in het Oosten van het land zijn niet onder controle waardoor er nog steeds een opdeling van het land dreigt. Dit nog losstaand van de Krim, welke vermoedelijk nooit zal terugkeren.
De Russische overheid investeert de komende jaren miljarden dollars in de Krim. Dit voor het leeuwendeel gericht op militaire investeringen om de Zwarte Zee vloot op deze manier sterk te kunnen uitbreiden. De kans dat de Russen dit plots allemaal zouden weggooien is dan ook nihil.
Ondertussen is het BNP van Oekraïne sinds het conflict met Rusland gedaald van 125 miljard USD naar 91 miljard USD met een lichte heropleving van 0,5% de afgelopen twee kwartalen. Een verwaarloosbare stijging afgaande op het verlies.
De kans op een default is er nog steeds huizenhoog waarbij het land een trieste derde plaats inneemt met een score van 17,8%. De andere twee “winnaars” zijn Venezuela met 18% en de Grieken met 24%. Qua kredietwaardigheid staat het land 6 niveaus onder het toegelaten investeringsniveau. Dit laat met andere woorden geen enkele kans over op een normale financiële situatie het komende decennium.
Bronnen:
http://www.bloomberg.com
 
 

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.