Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 2213 dagen geleden
Amerikaanse beurzen zijn heel gevoelig voor veranderingen. Dat blijkt nu ook wanneer vorige week het aantal aanvragen voor een werkloosheidsvergoeding is gestegen naar 278 000. Volgens Yahoo! Finance is dat nog steeds ver onder de verwachte 290 000.
David Heidel van US Bank Wealth Management bekijken aandelenbeleggers dat als goed nieuws:”De activeringsgraad blijft erop vooruitgaan. Als we het tempo vergelijken met dat van het verleden gaat het echt snel. Dat betekent dat mensen werk vinden en dat is goed voor de economie.”
Dat wil dus ook zeggen dat beleggers moeten uitkijken. Want, zoals Heidel het uitlegt, komt met elk positief rapport over de arbeidsmarkt het moment dichterbij waarop de Federal Reserve de rente gaat verhogen.
Al is het natuurlijk niet zeker dat de renteverhoging er daadwerkelijk komt. Op de bedrijfswebsite meldt CEO van Gallup Jim Clifton dat de arbeidsrapporten niet altijd even accuraat zijn. Meer nog:”De officiële werkloosheidsgraad die door de Amerikaanse ministerie van Arbeid wordt opgegeven is extreem bedrieglijk.”
Hij neemt het niet dat zowel het Witte Huis als de bankiers en traders op Wall Street zich laten leiden door de cijfers die door de eigen federale overheid worden gepubliceerd:”Het hoerageroep [voor een werkloosheidsgraad van 5,6%] is oorverdovend.”
Want, er is iets niet juist met die verhouding. Aangezien de Amerikaanse arbeidsmarkt in reële termen nog er nog altijd even desastreus aan toe is als voorheen is het best begrijpelijk dat je als werkloze de zoektocht opgeeft en je schikt in je lot. In dat geval, beweert Clifton, neemt het betrokken ministerie je niet meer op in de statistieken.
In absolute cijfers uitgedrukt, zouden er 30 miljoen Amerikanen zonder werk zitten. Als we datzelfde percentage gebruiken, komen we uit op een actieve bevolking van meer dan 530 miljoen burgers tellen, of meer dan 100% van de hele Amerikaanse populatie!
De Amerikaanse overheid gebruikt dus valse cijfers. Vul maar zelf in waarvoor.
Wat dat betekent? Wel, in werkelijkheid zou de werkloosheidsgraad heel wat hoger moeten liggen. Minstens 9%.
Daarnaast is er een ander feit waarmee de Federal Reserve en de jongens en meisjes op Wall Street rekening moeten houden. Zo zou er een verschil zijn tussen mensen die deeltijds en voltijds werken. Jim Clifton wijst erop dat er heel wat mensen rondlopen met een job die er maar niet in slagen om voldoende uren te draaien.
Houden we even geen rekening met de foutieve manier waarop het werkloosheidscijfer wordt berekend, dan blijft er dus de vraag over wat de gemiddelde Amerikaan kan doen met zijn/haar nettoloon. En, dat is voor hem/haar best teleurstellend weinig als je het zo bekijkt.
Wat voor de Amerikaanse overheid telt, is dat ze je kan schrappen uit de grafieken en tabellen die tot het werkloosheidspercentage leiden. Of je werk hebt of niet doet er niet toe. Net zoals de kwaliteit van je werk geen rol speelt. Als je maar geschrapt kan worden.
bron: Gallup, Yahoo! Finance, Bureau of Labor Statistics

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.