Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 1969 dagen geleden
Geen enkel land ter wereld is een systeemrisico voor de euro, maar de euro is een groot systeemrisico voor meerdere landen.
Met de nieuwe verkiezingen in Griekenland, waar de linkse antibezuiniging partij Syriza in de peilingen op kop ligt, dreigt een grexit.
Duitsland maakt de kanttekening dat Griekenland geen systeemrisico meer vormt voor de muntunie. In dat geval zal Griekenland op zichzelf aangewezen worden met mogelijke bail-ins voor de banken als gevolg.
Griekenland heeft een schuld van €256 miljard dat het aangegaan heeft via het hulppakket van de Trojka(ECB,EU en IMF). Bij een grexit is de kans reëel dat Griekenland zijn buitenlandse schulden niet meer zal nakomen.
Het is koffiedik kijken hoeveel van zijn schuldpapieren Griekenland overgedragen heeft aan de Trojka dat het voordien schuldig was aan de commerciële banken.
Het zal zeker zijn weerslag hebben op commerciële banken. Door de verweving van banken en landen is de kans op onderlinge besmetting groot.
Tijdens de financiële crisis van 2008 zijn alle in moeilijkheden verkerende commerciële banken, omwille van het gevaar dat er was voor de instorting van het financiële systeem, gered.
Het Global Financial Stability Report van het IMF (2009) definieert systeemrisico als “een risico op verstoring van de financiële diensten die worden veroorzaakt door een verzwakking van het geheel of delen van het financiële systeem“.
Sindsdien is de belangstelling voor de potentiële gevolgen met zijn impact op de reële economie sterk gegroeid. World Economic Forum geeft een overzicht van de relatie van de commerciële banken in combinatie met landen.
De totale blootstelling van de commerciële banken aan de Euro bedraagt €810 miljard.

De landen met het hoogste gevaar voor systeemrisico’s in Europa zijn Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Beide landen zijn goed voor 55% van de totale blootstelling via hun commerciële banken.
De vijf meest risicovolle banken dragen samen bij voor €314 miljard. Dit komt overeen met 39% van de totale blootstelling van de commerciële banken in het geval van een nieuwe financiële crisis..


Systeemrisico van de individuele banken in % 

De % tov het systeemrisico lijken klein maar geprojecteerd op het BNP per land geeft dit een heel ander beeld. De Too Big To Fail banken zijn er nog wel degelijk. Bij meerdere landen wordt het totale BNP overschreden door de blootstelling van die banken.

De Danske Bank van Denemarken spant met bijna 2 keer het BNP van Denemarken de kroon. ING Bank en Rabobank van Nederland zijn ook elk groter dan het BNP van Nederland. KBC bank tekent voor bijna 80% van het BNP van België.

De Europese Bank Unie gaat binnenkort van start en de ECB is de toezichthouder.
Via het Asset Quality Review (AQR) en stress testen zal er een regelmatige evaluatie van de banken zijn.
Voor de euro mag dan het risico van de commerciële banken geen systeemrisico zijn, voor de landen is het dat allerminst.
Er zijn geen TBTF banken voor de euro, maar wel voor de eurolanden.
Europa neemt via de euro en de commerciële banken op kousenvoeten de macht over van landen.

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.