Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 991 dagen geleden
Slechts 18 maanden geleden stond de olieprijs nog rond de $100 per vat, tegenwoordig zitten we op een prijs om en nabij de $30 dollar. Die enorme daling begint op internationaal niveau slachtoffers te eisen. Vooral opkomende economieën hebben last van huidige depressie in grondstoffen en met name olie.
Ambtenaren van het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank zijn op het moment in Azerbeidzjan om te praten over een noodkrediet ter waarde van $4 miljard. Mocht het krediet geaccepteerd worden dan zou dit het eerste land zijn dat financieel “gered” moet worden wegens de gedaalde olieprijs. Het zal naar alle waarschijnlijkheid niet de laatste zijn.
Azerbeidzjan is voor 95 procent afhankelijk van de olie en gas export en problemen met haar valuta – de manat – zorgde al voor een reeks protesten. De voormalige Sovjet-republiek – buurland van Rusland, Iran, Georgië en Armenië – was ook een van de eerste landen die haar toevlucht nam tot kapitaalcontroles, in reactie op de enorme daling van de olieprijs. Het legde 20 procent belasting op de uitvoer van vreemde valuta.
De manat daalde de afgelopen maand zo’n 35 procent, reden daarvan is te vinden in het verlaten van een peg met de dollar. Eind december werd dat besloten door de Azerbeidjaanse centrale bank, nadat zij genoodzaakt was binnen een jaar tijd de helft van haar reserves uit te geven.
Terwijl de reserves van haar centrale bank dramatisch zijn afgenomen heeft het land verder weinig schulden en een sovereign wealth fund met een vermogen van $34.7 miljard. Dat is meer dan 60 procent van haar BBP. De daling van de olieprijzen zet de Azerbeidzjaanse economie echter wel onder stress.
Wellicht dat steun van andere financiële instellingen hulp kan bieden, gesprekken tussen het IMF en Azerbeidzjan bevinden zich nog in een vroeg stadium. Ook delegaties van andere internationale financiële instellingen – waaronder de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBRD) en de Asian Development Bank (ADB) – zijn naar Azerbeidzjan afgereisd om eventueel hulp te bieden.
De Wereldbank voorspelde vorige week dat de olieprijs dit jaar gemiddeld $37 dollar per vat zal doen en waarschuwde voor de gevolgen van die lage prijs op de langere termijn.
Het IMF en de Wereld Bank volgen ook op nauwe voet de ontwikkelingen in andere olieproducerende landen zoals Brazilië, dat nu door een van de ergste recessies van de afgelopen eeuw gaat, en Ecuador. Door de olie-crisis zoekt Venezuela zelfs weer toenadering tot het fonds. De afgelopen 10 jaar is er geen IMF official meer naar Venezuela afgereisd, daar waren ze niet welkom. Maar de lage olieprijs zorgt ook in Venezuela nu voor flinke stress.
Bronnen: Express online, Financieel Dagblad, Financial Times

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.