Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 1541 dagen geleden
Indien de technische details in de Iraanse gesprekken op een positieve manier beëindigd kunnen worden zal de olie terug volop beginnen stromen richting de Westerse economieën. Hierbij zullen de Mullahs hun oude economische kracht terug vinden en zich ontpoppen tot de grootmacht in het Midden-Oosten.
In de haven van Bandar Abbas liggen reeds een vloot olietankers volgeladen, klaar om uit te varen bij akkoord. Geen kleine exemplaren met tankers van 270 meter en langer, klaar voor het grotere werk.
Indien de akkoorden worden afgerond kan Teheran terug volop exporteren, na een jarenlange verlamming van de grootmacht Iran. Tegen de zomer zou het Westen reeds volop olie kunnen ontvangen uit de Iraanse olievelden.

 
Grootmacht Iran is hier wel degelijke de correcte verwoording. De Islamitische Republiek Iran, gelegen aan de Perzische golf heeft een uitgebreide en lange geschiedenis. Het wordt tevens beschouwd als bakermat van de menselijke beschaving. Deze geschiedenis gaat terug tot de tijd van de dynastie der Achaemeniden, die de diverse volkeren verenigden tot het toenmalige Iran.
In de 16e-19e eeuw kwam de Perzische cultuur tot volle bloei met invloeden over geheel Europa. In de 20e eeuw was de Pahlavi-dynastie aan de macht en werden de olievoorraden belangrijker. In 1951 werd de olie-industrie genationaliseerd en in 1953 volgde er een staatsgreep door de sjah. Deze overigens veroorzaakt door een Brits-Amerikaanse operatie om de olievelden terug in Britse handen te krijgen.
In 1970 groeide vervolgens onvrede omtrent het regime van de sjah en eindigde uiteindelijk in de Iraanse revolutie in 1979. Ayatollah Ruhollah Khomeini kwam aan de macht en het de sharia werd ingevoerd. Het Westen veroordeelde deze Iraanse Revolutie en na de gijzeling in de Amerikaanse ambassade daalde de sfeer tot een absoluut dieptepunt met het Westen.
Sinds 2013 verbeterde de sfeer met het Westen zienderogen sinds de verkiezing van de hervormingsgezinde Hassan Rohani. Deze maakt een begin van nieuwe gesprekken wat uiteindelijk zal uitmonden in het opheffen van sancties. Deze opheffing zal in eerste instantie echter vooral Europese bedrijven ten goede komen wat de zaak des te pijnlijker maakt voor de Amerikaanse publieke opinie.
 

Het land telt circa 80 miljoen inwoners, veelal jong en hoogopgeleid. Dit biedt het land dan ook de kans om volop te profiteren van het opheffen van sancties. Naast de snel stijgende politieke invloed in de omliggende landen zal de economische invloed dan ook snel stijgen. Het heeft een snel stijgende wetenschappelijke sector en heeft een eigen succesvol ruimte programma. Ook de het transportnetwerk is uitgebreid en klaar voor een snelle economische heropleving. De olie-sector kan gebruik maken van diverse grote zeehavens waarbij VLCC’s (Very Large Crude Carrier’s), schepen met een max. van 200.000 ton olie, geen probleem vormen.
Indien de sancties daadwerkelijk opgeheven worden kan de Iraanse export snel stijgen en de olieprijs verder onder druk zetten. Ironisch gezien heeft Teheran echter een prijs van 140 USD nodig om zijn begroting in evenwicht te brengen, hoe meer het dus uitvoert, hoe harder het wordt getroffen. Door de onmacht van de OPEC is een lage olieprijs dan helaas ook het te verwachten resultaat voor Iran.
Met het opheffen van de sancties tegen Iran krijgt het Westen echter een tweesnijdend mes in handen. Enerzijds is er de zogenaamde nucleaire deal waarbij het gevaar op een nucleair Iran daalt, anderzijds krijgt Iran een enorme kans om zijn historische rol terug op te nemen en de nieuwe grootmacht te worden in het Midden-Oosten.
Waar Saoedi-Arabië door de vriendschappelijke banden met de USA tot grootmacht in het Midden-Oosten werd omgevormd is dit land echter maar half zo groot. Weliswaar met grote olie-voorraden maar ook Iran bezit deze troef. Militair bezit Saoedi-Arabië weliswaar  over modern materiaal, maar het Iraanse leger kan hier door aantallen hier tegenover te plaatsen zeker concurreren hiermee. Na het opheffen van de sancties  zal Iran dan ook snel de grootste militaire, politieke en economische macht (terug) worden na decennia lange afwezigheid op het wereldtoneel.
Het Midden-Oosten blijkt echter complexer dan ooit met de opgang van IS (waar Iran, Saudi-Arabië , de VS en Israël elkaar steunen) , het opheffen van de sancties (Iran vs Saoudi-Arabië/Israël) en de nood aan hervormingen. Conclusie van de zaak zal dan ook blijken dat de komende jaren olie nog steeds geen stabiele grondstof zal worden en het kruitvat in het Midden-Oosten slechts tijdelijk is gedoofd.
Bronnen
http://www.welt.de
http://en.wikipedia.org/
http://tradingeconomics.com
http://www.economist.com/

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.