Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 1249 dagen geleden
De hervormingen van de Italiaanse premier Renzi beginnen eindelijk vruchten af te werpen waardoor het land kan ontsnappen uit de negatieve spiraal waarin het beland was.  Vergeleken met de huidige economische motor in de eurozone, Duitsland, is er reeds een duidelijke toenadering merkbaar.
Italië was jarenlang één van de echte probleemkinderen in Europa. De economie vertraagde er sterk, zowel tijdens als na de financiële crisis, de corruptie scheert er hoge toppen, bureaucratie is een ramp en zo kunnen we wel even doorgaan. Vandaag is de economische output van het land dan ook nog steeds onder het niveau van 2008.
Mede door deze problemen en een algemeen wanbeleid is de staatsschuld gestaag blijven stijgen waardoor het land dan ook in het vizier van speculanten terecht gekomen is. Dit vertaalde zich dan ook in rendementen op obligaties tot maar liefst 7% voor degene met een looptijd van 10 jaar.
Hervormingen werpen vruchten af
Premier Matteo Renzi, welke sinds 2014 aan de macht kwam kreeg in eerste instantie slechts een kleine vertrouwen om komaf te maken met het verleden. Het lijkt er echter sterk op hij de eerste is welke hier daadwerkelijk in lijkt te slagen.
Bij het begin van de termijn beloofde Renzi om maandelijkse nieuwe hervormingen door te voeren, waar hij toch voor een deel in slaagde. Enkele grote hervormingen die in voege traden zijn onder andere de hervormingen van de arbeidsmarkt en het vergemakkelijken van ontslagen welke uitermate moeilijk was door de vele beschermde beroepen.
In tegenstelling tot hetgeen waar de vakbonden en tegenstanders van het beleid voor waarschuwden heeft dit niet geleid tot meer ontslagen. Integendeel, het aantal arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd daalde waarbij degene met een onbepaalde duur zelfs stegen. De algemene werkloosheid is de afgelopen 12 maanden daarbovenop gedaald met ongeveer een procentpunt tot ongeveer 11,9%.
Andere verwezenlijkingen zijn onder andere de hervormingen van het politieke systeem met het afschaffen van onder andere de vele meerderheden welke vaak voor blokkeringen zorgde. Daarnaast zorgt een nieuwe kieswet voor meer stabielere meerderheden.
Tevens werden diverse belastingen afgevoerd wat voor een hogere consumptie zal zorgen, kortom een echte hervormingen op vele vlakken.
Succesverhaal in Zuid-Europa
Meer en meer economen noemen de hervormingen in Italië een Zuid-Europees succesverhaal. Dit is onder meer zichtbaar in de groeicijfers welke terug positief zijn, maar vooral in het stemming van het bedrijfsleven welke sterk gestegen is. Deze parameter staat zelfs op een niveau van voor de financiële crisis in 2007.
Deze positieve stemming creëert  dan ook een opwaartse spiraal waardoor de rente op Italiaanse staatsobligaties drastisch gedaald zijn tot slechts 1,6% voor 10 jaar. Voor de degene met een looptijd van 3 maand is deze zelfs negatief, iets wat zelfs in de stoutste dromen van vele economen nooit voorkwam.
Dit heeft als gevolg dat de Italiaanse schuld, welke boven de gevarenzone van de 100% zit, dan ook een stuk dragelijker is geworden. Waar deze in 2008 nog 103% bedroeg was deze in 2015 reeds gestegen tot een ondraaglijke 132%.
Groei
Nu de Italiaanse groei langzaam terug boven nul komt vermindert ook de rentelast welke op zich zorgen dat de economie beter gestimuleerd kan worden. Tegen het einde het jaar verwacht men een 0,6% groei, welke verder zal aangroeien tot minimaal 1% volgens analisten.
Door de dalende rentelasten komt er eveneens meer ademruimte voor bedrijven welke een structurele handicap hadden ten opzichte van de landen in Noord-Europa. In cijfers vertaalde zich dit tot een 4% voor Italiaanse bedrijven, 1-1,5% meer dan andere landen in Noord-Europa.

Italiaanse beurs
Voor beleggers is het dan ook interessant om te weten dat de Italiaanse beurs een mooi groeipotentieel voor zich heeft welke niet meer het geval is bij onder meer de DAX welke deze groei reeds doormaakte. Uiteraard zijn dit voorspellingen op lange termijn, welke echter ook moeten meegenomen worden zodat men deze kan blijven interpreteren.

Enkele andere probleemkinderen, Frankrijk en Spanje, zijn daarentegen nog lang niet aan het hervormen welke absoluut noodzakelijk zijn om de eurozone op termijn te kunnen redden. Indien slechts één van hen overboord valt zal dit er voor zorgen dat de eurozone in de huidige vorm zal imploderen. Het blijft dan ook bang afwachten wat er de komende jaren zal gebeuren. Mogelijks stilte voor de storm?
Bronnen:
http://welt.de
 

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.