Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 2274 dagen geleden
Het is de Japanse premier Shinzo Abe toch maar gelukt. Ondanks zijn gefaalde Abenomics en het daaruit vloeiende pessimisme van zijn bevolking heeft Japan ervoor gekozen om hem niet uit het zadel te lichten.
“De eerste minister heeft absoluut niets gedaan om me te helpen”, schreeuwt Yukari Konni, een alleenstaande moeder, het uit,”sinds [hij] Abenomics heeft geïntroduceerd, ben ik alles kwijt. Ik ben mijn voltijdse job bij een respectabel bedrijf kwijt [en] heb ik al mijn spaargeld opgebruikt (…).”
Zo zijn er nog vele anderen die Abenomics maar niets vinden. De herverkozen premier maakt er geen geheim van dat hij bij zijn standpunt blijft om de zogenaamde ‘drie pijlen’ van zijn beleid overeind te willen houden.
Dat zijn programma, zijn economisch idee, niet werkt, heeft er alles mee te maken dat al in maart van dit jaar al is gebleken dat twee van de drie pijlers hebben gefaald. Monetaire stimulusmaatregelen, zoals de verzwakking van de Japanse yen, hebben averechts gewerkt. “Dat is een onhoudbare manier om groei te promoten”, waarschuwt CNBC nog in het begin van dit jaar.
Het andere steunpunt van Abenomics, fiscale hervormingen, blijkt ten slotte ook niet opgewassen tegen de onvoorstelbare grote uitdagingen waar Japan voor staat. Abe heeft de consumptiebelastingen verhoogd en belastingvoordelen toegekend aan bedrijven die willen investeren. Alleen blijken ook hier de ideeën van de premier niet voldoende ontwikkeld om de problemen de baas te kunnen.
Volgens CNBC zijn de fiscale criteria ook te streng:”[De investeringsdrempel] staat op een niveau dat onrealistisch is in een stagnerende economie.”
Hoe kan het ook anders? Abenomics is niets anders dan een paniekreactie van Shinzo Abe om de Japanse economie weer vlot te trekken. Daarbij is hij wel vergeten dat de problemen van Japan chronisch van aard zijn en dus zeker niet in enkele jaren kunnen worden opgelost.
Dus, om de aandacht af te leiden, heeft de premier bij zijn tweede aantreden, gemeld dat hij van plan is om de Japanse grondwet te herschrijven. Want, zoals je weet, beletten de juridische grondbeginselen Japan van een volledig operationeel leger te hebben – een legale lacune waar China maar al te graag gebruik van maakt; maar, dat is voer voor een geheel andere discussie.
Het is uiteindelijk maar de vraag ofde afleidingsmanoeuvre de woede van de Japanners kan temperen. “Het enige wat hij heeft gedaan is de rijken nog rijker maken en de grote bedrijven uit de nood geholpen”, zucht Konno.
Er is niemand die het argument kan tegenspreken dat ‘s werelds derde grootste economie heel dringend nood heeft aan grondige economische, maatschappelijke en andere hervormingen. Maar, is Shinzo Abe daarvoor wel de meest geschikte persoon? Het enige wat hij bewezen heeft, is dat hij Japan nog dieper in het moeras kan duwen.
“(…) Abe heeft niet de nodige visie om [de veranderingen] door te voeren en hij ontbreekt het nodige vertrouwen van zijn entourage om de oppositie te kunnen weerstaan”, besluit academisch medewerker Okumura.
Nee, met Abenomics heeft Abe alleen zichzelf uitstel van executie beloofd. Alle anderen zullen zelf hun boontjes mogen doppen.
bron: The Telegraph, CNBC, The Guardian

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.