Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 908 dagen geleden
Japan, het land van de rijzende zon, maar tevens het land met één van de grootste schulden ter wereld. De cijfers die Japan voorlegt de afgelopen decennia ogen bijzonder slecht op economisch gebied voor economen maar toch lijkt het land er sinds kort in om een tweede adem te vinden.
De afgelopen tijd presteert de Yen bijzonder sterk dit ondanks de aanhoudende problemen in het land waarbij onder andere deflatie er de afgelopen 10 jaar voortdurend aanwezig was. Als men over het Aziatische continent spreekt gaat dit de laatste jaren voornamelijk over China. Nochtans is er een andere regionale concurrent aanwezig welke minstens even belangrijk is voor de internationale markten, namelijk Japan.
Japan is in vele opzichten een blik op de toekomst voor Europa. Met een vergrijzende bevolking, een enorme staatsschuld en een voortdurend gevaar op deflatie is het een blauwdruk van wat Europa de komende decennia te wachten staat. Het land telt diverse structurele problemen waarvan diverse ervan ook terug te vinden zijn in Europa. Onder andere het bijzonder soepele monetaire beleid uit de jaren negentig heeft voor de huidige economische situatie gezorgd waarvoor vele economen dan ook waarschuwen. Indien de Eurozone het huidige beleid blijft doorzetten ziet men direct de problemen waarmee het binnen een decennia mee te maken zal hebben.
De slechte demografische situatie en de hoge schuldenlast maakt Japan tot de slechtste leerling wereldwijd. Desondanks deze cijfers is de yen de laatste aan een sterke stijging bezig ten opzichte van de euro en de USD. Vreemd genoeg wordt ook in Japan massaal geld bijgedrukt om de inflatie aan te wakkeren, zelfs op een nog hogere snelheid als door de ECB. Ook hier is het probleem de sterk gedaalde prijs van de grondstoffen. Net als de eurozone importeert Japan een zeer grote hoeveelheid grondstoffen waardoor de economie er in sterke mate afhankelijk is van de gedaalde prijzen.
De reden waarom de Yen stijgt is echter te wijten aan andere oorzaken. De Yen wordt vaak gebruikt voor speculatieve handel wereldwijd, de zogenaamde “carry trades”. Doordat geld goedkoop kan verkregen worden in Japan gebruiken hedge funds en grote investeerders deze munteenheid voor leningen en beleggen deze opnieuw op andere plaatsen ter wereld. Beleggers kopen momenteel volop Yen om hun leningen terug te betalen wat resulteert in een stijgende koers. Op middellange termijn verwacht men opnieuw een daling van de Japanse Yen.
Sinds 1995 krimpt de actieve bevolking waardoor dit een zware last legt op de economie. Aan de ene kant is het door de dalende bevolking moeilijker geworden om evenveel inkomsten te vergaren. Aan de andere zijde is de kost om de gepensioneerden te onderhouden sterk ge stegen. De beroepsbevolking is momenteel gekomen op een punt waarbij het nog amper meer kan presteren waardoor de situatie er op termijn niet rooskleurig uitziet.
Grote staatsschuld
Met een schuld van 250% van het BBP (ter waarde van 10 biljoen euro) zou het land volgens internationale gegevens reeds lang failliet moeten gegaan zijn. Desondanks deze enorme schuld blijft het financieel systeem stabiel en is de Japanse samenleving enorm robuust om hier tegen te kunnen. Er is geen sprake van een hyperinflatie of bankencrisis doordat de schulden voornamelijk bij de eigen bevolking aangegaan is.
Hierdoor is het land niet afhankelijk van buitenlandse schuldeisers zoals bijvoorbeeld Griekenland en kan het een gematigd financieel beleid voeren. Dit zonder de bevolking tegen de haren in te strijken en hierdoor onlusten te creëren.
Het is echter aan de ECB om een volledig Japans scenario te vermijden. De gevaren bij dit beleid zijn bekend, de voordelen ook. Nu is het afwachten in welke mate dit wordt doorgetrokken om de inflatie aan te wakkeren…
Bronnen:
http://www.bloomberg.com
http://finance.google.com
 
Het bericht Japanse Yen aan sterke opmars bezig ondanks torenhoge Japanse schuld verscheen eerst op Beurs.com.

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.