Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 707 dagen geleden
Eerder deze week hadden we het hier bij beurs.com over het ballonnetje dat de Ierse centrumrechtse partij Fine Gael opliet om een referendum te organiseren in Ierland over een vertrek uit de eurozone en de EU, als Juncker en zijn kornuiten op het gaspedaal gaan staan voor de verdere fiscale harmonisatie.
Ierland heeft een bijzonder gunstig fiscaal regime. Daardoor kan het grote hoeveelheden kapitaal naar zich toe zuigen. Dat maakt Ierland kwetsbaar voor internationale financiële shocks, maar tegelijk ook zeer weerbaar. Dat bewijzen nieuwe cijfers over de staat van de Ierse economie.
In 2015 is de Ierse economie met maar liefst ruim een vierde gegroeid. Daarmee is Ierland de sterkst groeiende econome van de EU én de eurozone. Dat is omgerekend drie maal zo veel dan de initieel geschatte groei van 7 à 8 %.
De fiscale inquisities die in de nasleep van de economische crisis van ’08 op gang zijn gekomen op het Europese continent, hebben heel wat bedrijven naar Ierland gejaagd. Daar bedraagt de vennootschapsbelasting slechts 12.5%.
Vooral in groeisectoren als de IT, telecom en farmaceutica is Ierland een veilige haven voor fiscaal vervolgde ondernemers gebleken.
Vooral Amerikaanse farmaceutische bedrijven vinden de weg naar Ierland, sinds Obama hen de fiscale oorlog heeft verklaard.
Ook Brexit heeft Ierland geen windeieren gelegd. Risico-averse bedrijven en particulieren die geen goed oog hebben in de koers van de pond de komende jaren, parkeren massaal hun geld in Ierland. Dat spekt de Ierse staatskas aanzienlijk, en duwt de economie nog verder vooruit.
Dat het BBP zo sterk is gegroeid wil niet zeggen dat er duizenden jobs worden gecreëerd. Geld dat wordt geparkeerd, maatschappelijke zetels en particuliere vermogens brengen niet noodzakelijk arbeidsplaatsen met zich mee, maar zijn toch een belangrijke boost voor het internationale financiële imago van Ierland als veilige fiscale haven, waar ondernemers met open armen worden ontvangen.
Ierland is dus een “hub” voor nieuw talent, jonge ondernemers die cliënten over de hele wereld, in de eerste plaats het Europese vasteland, van goederen en diensten wensen te voorzien.
Het is wél zo dat de modale Ier het goed stelt. De lonen liggen hoog, de belastingen en werkloosheid laag, en de overheidsfinanciën vrij gezond. De nieuwe groeicijfers, en het uitstekende economische rapport in tijden van nulrentes en totale economische stagnatie, zal de leverage voor een uittrede uit de eurozone enkel versterken.
Als Juncker zijn fiscaal harmonisatieplan wil doorvoeren, is het vrijwel zeker dat Ierland het volgende land is dat de Europese Unie zal verlaten.
Vraag is dan hoe ze dat monetair zullen oplossen: in tegenstelling tot Groot-Brittannië is Ierland lid van de eurozone.
Foto: Erin Costa
Bron: Sputnik News

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.