Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 1379 dagen geleden
Elektrische voertuigen zijn de toekomst, een toekomst die reeds dit decennium zal merkbaar worden op onze wegen. Maar niet enkel Europa maar ook China zet zwaar in op deze nieuwe technologie. Dit voornamelijk om de enorme vervuiling aan te pakken waardoor de Chinese grootsteden onleefbaar dreigen te worden (of reeds zijn). De vraag naar grondstoffen voor deze industrietak pieken ondertussen.
Nu elektrische voertuigen meer en meer aan een opmars bezig zijn, stijgt ook de prijs voor de noodzakelijk grondstoffen om deze te produceren. Eén van deze grondstoffen is kobalt, waar de vraag op dit moment het aanbod overstijgt. In de toekomst zal deze vraag nog sterker stijgen waardoor de prijs navenant zal stijgen.
Tien jaar geleden was het totaal aantal elektrische voertuigen slechts enkele honderden. Ondertussen is dit wereldwijd gestegen tot boven het miljoen aantal voertuigen volgens cijfers van het International Energy Agency (IEA).
Indien de prognoses uitkomen zal het totaal aantal elektrische voertuigen in 2020 gestegen zijn tot 20 miljoen om door te groeien tot 100 miljoen voertuigen in 2030. Dit aangevuld met bijna 400 miljoen 2-en 3- wielige transportmiddelen.
Een enorm aantal waarbij China marktleider zal worden volgens diverse studies. De grondstoffen om de lithium batterijen aan te maken blijven echter stijgen waarbij onder meer kobalt een gegeerd product geworden is. Op dit moment is de Democratische Republiek Congo de grootste bron van dit metaal. De geopolitieke situatie is er echter onrustig waarbij de presidentsverkiezingen van 2018 de situatie nog verder op de spits zal drijven.
De vraag zal naar kobalt zal de komende jaren groeien met 20% op jaarbasis. Door het nu reeds krappe aanbod is te verwachten dat ook de prijs een zelfde stijging zal doormaken. Ook lithium, magnesium en nikkel worden gebruikt in de batterijen van elektrische voertuigen waarbij de verhoudingen op termijn echter wel kunnen wijzigen. Zo kan nikkel gedeeltelijk de plaats van kobalt innemen op termijn.
Het Belgische Umicore is zeer actief in deze markt waarbij het onder meer kobalt uit de mijnen van Katanga importeert, raffineert en door verkoopt aan producenten. Ook is recyclage een belangrijke en winstgevende business geworden door de gestegen prijzen. Naast de elektrische voertuigen zijn ook andere toepassingen aan een sterke opmars bezig. Onder meer het opslaan van zonne-energie in enorme batterijen om ’s nachts te gebruiken is één van deze toepassingen. Het investeren in deze grondstoffen zal pas winst opleveren binnen enkele jaren, echter wel een winst die vrij zeker is.
Bronnen:
http://www.cnbc.com
 

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.