Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 1414 dagen geleden
Zowel de OPEC-leden als enkele niet-OPEC leden zouden mogelijks akkoord gaan met productiebeperking van de opgepompte olie. Dit zou mogelijks beslist worden tijdens enkele informele gesprekken volgende maand aldus Goldman Sachs.
Een productiebeperking zou echter nadelig zijn indien niet alle producenten hiermee instemmen. Onder meer de Verenigde Staten welke een grote schalie-industrie heeft kan hier van mee profiteren. Om deze beslissing te kunnen nemen zal er alvast een akkoord moeten zijn met onder meer Saoedi-Arabië en Iran. Saoedi-Arabië is één van de grootste olie-exporteurs en lid van de OPEC en kan het akkoord eenvoudig kelderen door zijn grote marktaandeel.
Ironisch gezien werd er net geen beperking ingesteld om geen marktaandeel te verliezen. Een gegeven waarbij diverse landen zich al aan mispakt hebben en waardoor de olieprijs op een laag niveau bleef voor lange tijd. Te lang, waardoor diverse landen zware begrotingsproblemen hebben op dit moment.
Volgens Goldman Sachs is echter de instabiliteit van groter belang voor de olieprijzen. De gehele regio in het Midden-Oosten is instabiel, niet in het minst door op opkomst van IS en diverse gevallen regimes. Een productiebeperking zal slechts een kleinere invloed hebben dan de OPEC hoopt. Ook in februari 2016 werd een dergelijk akkoord gesuggereerd, welke echter niet in de praktijk kon vertaald worden.
Voor volgende zomer hanteert Goldman Sachs een prijsvork van 45-50 USD, nog steeds een te lage prijs om de begroting in orde te krijgen voor tal van landen.
Het marktaandeel van Saoedi-Arabië en Iran blijft voor beide landen echter een heilig gegeven waar geen van beide partijen wil op toegeven. Pas indien deze landen meedoen zal er een akkoord en een hernieuwde OPEC mogelijk blijven. Na het grotendeels opheffen van de Iraanse sancties wil Iran zijn vroegere marktaandeel heroveren. De productie van het land blijft dan ook gestaag stijgen wat ingaat tegen de wil van een mogelijk akkoord.
Andere landen zoals Irak, Libië en Nigeria blijven op dit moment een niet te berekenen invloed waarbij oorlogen en andere problemen de productie in alle richtingen kunnen doen gaan. In Irak en Libië zal voornamelijk IS het grootste gevaar vormen de komende jaren waarbij daarbovenop miljarden dollars nodig zullen zijn voor een eventuele heropbouw. In Nigeria heerst er reeds jaren een politiek vacuüm waardoor ook hier de olieproductie alle richtingen kan uitgaan.
Na 2025 dreigt de vraag naar olie echter te dalen door een snelle opkomst van elektrische voertuigen waardoor de prijs verder onder druk zal komen te staan. Indien de olie-exporterende landen de eigen economie tegen eind volgend decennium niet op orde hebben dreigen er echter nog meer problemen waardoor de politieke situatie volledig escaleert met de reeds gekende gevolgen.
Bronnen:
http://www.bloomberg.com
 

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.