Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 847 dagen geleden
Foto: Flickr
Adviesbureau KPMG gaf in september een rapport uit in opdracht van de minister-president van IJsland.
Wanneer een van ’s werelds grootste adviesbureaus als KPMG zich met een onderwerp bemoeit kan men stellen dat het onderwerp serieus genomen wordt.
Het rapport zou moeten verduidelijken wat de belangrijkste kenmerken zijn van een soeverein geldsysteem zoals bepleit door de International Movement for Monetary Reform.
De lancering en bespreking van het rapport vorige maand in Reykjavik werd gecomplimenteerd door een toespraak van de chief economics commentator van de Financial Times – Martin Wolf.
Ook de gouverneur van de Centrale Bank van IJsland becommentarieerde vervolgens op het rapport, de bevindingen en de toespraken.
Het 40 pagina’s tellende KPMG IJsland rapport – getiteld: “Money Issuance: Alternative Monetary Systems” – geeft een overzicht van het soevereine geld-voorstel, inclusief een overzicht van de laatste politieke ontwikkelingen en het academische debat.
In het rapport worden geen aanbevelingen gedaan over een eventuele implementatie.
Hoofdauteur en KPMG analist Sigurvin Sigurjonsson legde uit dat in het huidige monetaire systeem, waarbij banken de meeste winst maken wanneer zij geld uitlenen, het voor centrale banken moeilijk is om controle te behouden.
In voorgesteld soevereine geldsysteem wordt al het geld uitsluitend door de centrale banken gecreëerd. Nieuw gecreëerd geld wordt opgeteld bij de overheidsfinanciën en in de reële economie uitgegeven of uitgeleend aan banken en bedrijven die vervolgens weer zullen uitlenen aan bedrijven in de reële economie.
Het rapport geeft aan dat er overeenstemming is over het feit dat deze manier van geldcreatie publieke en private schuldniveaus zou verlagen, zo ook de inflatie.
Er bestaat echter onduidelijkheid over de impact op de liquiditeit van de banken, op krediet en op de rente. Ook blijven er belangrijke vragen staan rondom de complexiteit in overgang van huidige naar nieuwe monetaire systeem.
Gouverneur van de Centrale Bank van IJsland- Már Guðmundsson – focuste zich vooral op die open vragen. Hij verwelkomde de discussie over het monetaire beleid, maar wees vooral op de gemeenschappelijke zorgen rondom soeverein geld. Er zou toch de nodige stabiliteit moeten zijn.
De Financial Times’ Martin Wolf daagde vervolgens de Gouverneur uit door te stellen dat het huidige systeem verre van stabiel is. Wolf:
“It is very hard to say that financial system has done its job of intermediating for real economy. This system is an unspeakable mess and it’s going to go on being an unspeakable mess. You want your money to be the one thing that is completely safe when everything else goes to hell. There is a very very powerful set of reasons for believing that the status quo is intolerable”
De Gouverneur grapte uiteindelijk omdat IJsland, vanwege zijn Europese Economische Ruimte-lidmaatschap, niet met een soeverein geldsysteem kan experimenteren het Verenigd Koninkrijk dat, nu zij de EU hebben verlaten, zou moeten doen.
Sustainable Finance Lab (SFL) komt op 22 november samen met prominente gelddenkers uit het Verenigd Koninkrijk en Nederland om het wederom over dit onderwerp te hebben.
Onder die gelddenkers ook hier FT’s Martin Wolf maar ook Ben Dyson van de Britse organisatie Positive Money, SFL-lid Klaas van Egmond van de Universiteit Utrecht, SFL-lid Arnoud Boot van de Universiteit van Amsterdam, Wim Boonstra van de Rabobank en Teunis Brosens van ING.
Bronnen: SFL, KPMG, Positive Money

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.