Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 1990 dagen geleden
Waar in Londen gedurende vele eeuwen goud nog met een virtuele handdruk verhandeld werd lijkt dit algauw te gaan veranderen. Vijf grote banken zijn momenteel bezig met plannen om dit te wijzigen.
Waar de verhandeling van edelmetalen op de meeste beurzen gehandeld wordt met behulp van contracten is Londen op dit gebied de uitzondering. In Londen functioneert de markt volledig “over-the-counter” waarbij banken aangepaste aanbiedingen maken op basis van prijs, levertijd en grootte.
Een groep geldschieters waaronder Goldman Sachs Group Inc.  en Morgan Stanley onderzoeken nu of het zinvol is om een gestandaardiseerde  central cleaning en beursgenoteerde derivaten te introduceren.
Deze gesprekken gebeuren op een moment waarbij de handel in grondstoffen wereldwijd wordt aangescherpt door toezichthouders en wetgevers overal ter wereld. Momenteel vertrouwt de handel in goud in Londen op banken en andere bedrijven om het risico op wanbetaling te beheren. In New York, Singapore en Shanghai gebeurt dit via de beurs.
Stijgende druk vanuit toezichthouders
Eén van de factoren die deze wijzigingen teweeg brengen is de stijgende druk van toezichthouders voor verandering aldus Adrien Biondi, hoofd van de afdeling edelmetalen bij Commerzbank AG te Luxemburg. Waar de eerste gesprekken reeds gestart werden in de jaren 1990 lijkt het er nu op dat er wel degelijk veranderingen zullen komen.
De World Gold Council laat weten dat het naar eigen zeggen heeft gesproken met 18 kredietverstrekkers en andere handelaren op welke manier de goudmarkt kan verbeteren. Enkel andere grote bedrijven die hierin betrokken zijn zijn onder andere Societe Generale SA, ICBC Standard Bank Plc en Citigroup Inc. Deze brief werd verzonden aan de LBMA en de London Platinum & Palladium Markt Association die zorgt voor de toezicht in de handel op edelmetalen.
De London Metal Exchange liet weten dat het bereid is om samen te werken met de sector voor op het oprichten van een coördinatiecentrum voor edelmetalen. Momenteel is de beurs reeds bevoegd verklaard door de Bank of England om dit te doen. Het ziet er dan ook naar uit dat deze snel contrracten zal aanbieden voor goud en zilver.
Alternatieven
Er zijn slechts 2 alternatieven, ofwel doet de LME, CME of ICE dit ofwel regelen de banken dit zelf volgens David Govett, werkzaam bij de Marex Spectron Group te Londen. Het feit dat slechts 5 van de 18 banken de brief tekenden betekent echter ook dat er nog werk aan de winkel is.
Londen nam eerder dit jaar ook maatregelen om de goudmarkt te moderniseren. In Maart begon de ICE met de elektronische handel voor de daily price fixing als vervanging voor een telefonische verbinden tussen enkele banken.
Alle stappen die worden genomen om de markt te moderniseren kunnen als positief beschouwd worden voor de handelaren.  Het valt dan ook enkel toe te juichen en te hopen dat men deze hervormingen daadwerkelijk zal doorvoeren.
Bronnen:
http://www.bloomberg.com
 
 

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.