Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 1778 dagen geleden
Het ministerie van economische zaken kunnen we eigenlijk maar beter opheffen.
De naam is simpelweg misleidend. Het is eigenlijk zoiets als het ministerie van zonsopkomst en zonsondergang of het ministerie van eb en vloed. Je kunt wel suggereren dat je dr wat over te zeggen hebt maar daarmee is dat nog niet zo.
Feitelijk springen we ad hoc van crisis naar crisis. Datgene wat beloofd is komt nooit wat van. De focus is altijd gericht op dat onmiddellijk voor ons ligt. De rest komt later. Of is men vergeten. Elke vorm van beleid is daarmee voordat het uitgevoerd wordt allang achterhaald. En maakt men al eens een juiste analyse dan overschat men de eigen mogelijkheden. Volledig.
Vanwege die gesuggereerde maar niet aanwezige controle is de analyse er een uit een vissenkom. En vergeet men voor het gemak alle andere kommen. En alle vissen die overspringen. Daar waar je met beleid zou willen sturen is daar namelijk ineens de internationale factor.  Kapitaal houdt zich niet aan landsgrenzen.  Het is de in- en uitstroom van kapitaal wat booms en busts in de verschillende zones en sectoren van de economie veroorzaakt. Beleid is daar slechts een ondersteunende factor in en OOK en ALTIJD in competitie met het beleid ergens anders. Kapitaal is zo weer vertrokken.
Het is waar Martin Armstrong voortdurend op wijst.  En waar onze politici niet van willen weten omdat het hun eigen rol marginaliseert.
De QE programma’s waren bedoeld om de Amerikaans economie te stimuleren. Om de binnenlandse kredietverlening weer op gang te trekken. Dit lukte niet. Waarom niet ? Omdat het geld simpelweg naar het buitenland vertrok.  De opgekochte langlopende schuld werd vooral verkocht door de Chinezen.  De Amerikaanse economie heeft daardoor zelf amper wat gemerkt van die geldverruiming. Niks inflatie. En de Chinezen hebben hun risico blootstelling aanmerkelijk verminderd. Zij wel.
Het is juist dit internationale zwervende kapitaal wat de economie bepaalt en wat net als het klimaat door niemand onder controle te krijgen valt. Onmogelijk. Het is de business cycle die sturend is. Willen we serieus naar onze economie kijken, serieus iets aan jeugdwerkgelegenheid doen, dan zullen we moeten beseffen dat we over de eigen grenzen heen moeten kijken. En in de spiegel. De competitie is wereldwijd. En wij zijn te duur.
Een ministerie voor Internationale coördinatie zou veel logischer zijn.
 
http://armstrongeconomics.com/2013/05/31/domestic-myopic-excuses-the-worst-is-yet-to-come/
http://armstrongeconomics.com/2013/11/11/keynesianism-monetarism/
http://beurs.com/2014/11/26/us-dollar-grootste-short-ooit/57749
 

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.