Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 322 dagen geleden
Waar tal van landen overschakelen op hernieuwbare energie blijven de Amerikaanse overheden investeren in fossiele brandstoffen. Eén van deze investeringen is het aanleggen van de nieuwe Keystone XL pijplijn in Nebraska. Dit ondanks de kans op milieuschade en de overschakeling op hernieuwbare energie de komende decennia.
De goedkeuring vanuit de overheid van Nebraska is niet verrassend aangezien dit de economie in de regio op korte termijn kan doen groeien. De goedkeuring komt ironisch genoeg enkele dagen na een zwaar olielek in South Dakota waarbij niet minder dan 800.000 liter olie gelekt is. Helaas halen economische overwegingen het nog steeds te vaak van milieu-aspecten waardoor dergelijke projecten nog steeds worden uitgerold.
Ironisch genoeg is het aanleggen van grote oliepijplijnen een kortzichtige visie. Terwijl overal ter wereld de energie steeds meer met behulp van hernieuwbare energiebronnen wordt opgewekt, trekt men in tal van Amerikaanse staten nog steeds de kaart van de fossiele, vervuilende industrie. Op langere termijn is het hoogst twijfelachtig dat dit de economie zal ondersteunen.
Indien men volop de kaart van de hernieuwbare energie trekt, dan kan dit miljoenen jobs creëren. Jobs welke lokaal kunnen ingevuld worden en zorgen voor technologische innovatie. Op deze manier kan men concurreren met landen zoals China of Duitsland, beide vooruitstrevende spelers op de markt.
De industriële revolutie is in het Westen de opstap geweest naar een ongekende welvaart. Het behouden van deze welvaart is echter niet te onderschatten waardoor men moet blijven innoveren. Voornamelijk de Verenigde Staten dreigen deze stap te missen wat het land op termijn zwaar zal opbreken.
Toch is het niet allemaal kommer en kwel. Andere, voornamelijk democratische staten, kiezen toch voor hernieuwbare energie. Onder meer in Californië is het beleid geheel anders dan in bijvoorbeeld Alaska. Hier wordt wel volop ingezet op zonne-energie, het beschermen van het klimaat en het reduceren van broeikasgassen.
De Verenigde Staten is dan ook een land met twee snelheden waarbij het verschil steeds groter en des te pijnlijker wordt. Ondertussen is niet enkel China maar ook India volop bezig aan een inhaalrace waardoor de rollen de komende decennia langzaam zullen omkeren.
Een volgende wedloop is deze in de ruimte waarbij niet de Verenigde Staten maar China de leidersrol definitief zal overnemen. De komende eeuw zullen de wereldwijde machtsverhoudingen dan ook drastisch wijzigen. Dit door tal van kleine beslissingen welke uiteindelijk kunnen uitmonden in een revolutie of stilstand op langere termijn.
Bronnen:
http://www.cnbc.com
 

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.