Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 989 dagen geleden
China leert een keiharde economische les: een planeconomie werkt maar zolang alles volgens plan verloopt.
De implosie van de staal- en steenkoolprijzen bijvoorbeeld, waren niet gepland. En dat heeft catastrofale gevolgen.
De Chinese planeconomie is bijzonder log en immuun voor de prikkels der verandering: er is geen decentraal leiderschap en bedrijfshoofden moeten wachten op dictaten van Peking om de zeilen bij te zetten.
Gespreid over de volgende 5 jaar wil de Chinese overheid maar liefst 9% van haar mijnwerkers afdanken. Dat zijn tientallen miljoenen jobs die zullen sneuvelen.
In februari alleen al werden 1,3 miljoen Chinese mijnwerkers en een half miljoen staalarbeiders afgedankt.
Sterker nog: miljoenen mijnwerkers worden al maanden niet meer betaald. En in China kunnen arbeiders van staatsbedrijven geen ontslag nemen, zelfs als hun loon niet wordt uitbetaald.
Kortom: de Chinese overheid probeert de lage steenkoolprijzen te leveragen middels slavenarbeid.
Een belangrijke crisismaatregel die Peking nu genomen heeft is om mijnwerkers in te schakelen in de landbouw. Ook al valt dit buiten hun taakomschrijving als mijnwerker, ook al hebben zij geen kennis van gewassenteelt en -oogst, ook al is er geen concrete vraag naar meer Chinese landbouwproducten.
Met andere woorden: Chinese arbeiders die kolen dolven die niemand wil, worden nu ingezet om gewassen te telen die niemand wil, op grond waarvan men niet eens weet of het wel voldoende vruchtbaar is.
Kortom: arbeid is volgens de Chinese overheid een soort bezigheidstherapie opdat arbeiders niet zouden protesteren.
Pittig detail: dit wordt allemaal ingeboekt als “economische groei”.
Bijkomend betekent dit natuurlijk dat er heel wat inferieure landbouwgewassen op de markt zullen komen, en de prijzen van die gewassen verder onder druk zullen komen te staan.
China dreigt dus niet alleen haar kolen- en staalindustrie, maar ook haar landbouwers financieel te ruïneren, en brengt bovendien de gezondheid van haar consumenten in gevaar.
Ondertussen tikt de financiële tijdbom verder. De staal- en koolsector tortst een schuldenlast van 8 biljoen (!) yuan, terwijl staalbonzen de staatsbanken voorliegen met valse cijfers die toch niemand controleert.
Zo heeft een lokale staalbaron valselijk 50 miljoen yuan winst gefaked om zijn banklening veilig te stellen, terwijl zijn bedrijf werkelijk een netto-verlies van 1 miljard yuan draait.
Anders gezegd: socialism fails. Everywhere. Always. En de arbeiders zijn er altijd de eerste dupe van.
Bron: National Business Daily
Foto: Tim Cuijano
Het bericht Nieuw dieptepunt voor de Chinese planeconomie verscheen eerst op Beurs.com.

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.