Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 1074 dagen geleden
De Europese aandelen beleefden opnieuw een zwarte dag en daalden voor de zevende dag op rij. Meer in het bijzonder waren opnieuw de bankaandelen de kop van jut met een daling tot het niveau van 2012 waarbij er tot op heden geen enkel zicht is op een stabilisatie en/of verbetering.
Bij de zwaarste bankverliezen was onder andere de Griekse Eurobank Ergasias SA welke 12% naar beneden tuimelde. Dit in hoofdzaak door de gestegen zorgen omtrent het al dan niet kunnen weerstaan aan een negatieve spiraal. Naast de kleinere Griekse Eurobank zagen ook enkele Europese giganten de verliezen sterk oplopen.  Credit Suisse Group AG zag de verliezen oplopen tot maar liefst 8,4% na de aankondiging van de Zwitserse Nationale Bank dat de negatieve rente mogelijks nog lager kan geplaatst worden. Deutsche Bank AG zag de koers daarentegen vallen met 4,3% tot het niveau van 1992 (!) ondanks de verzekering dat het genoeg geld aanwezig heeft om de schulden terug te betalen.
In navolging van de zware verliezen in de financiële sector daalde de Stoxx Europe 600 Index met 1,6% tot het niveau van oktober 2013. Het volume aan verkochte aandelen was hierbij bijna 52% hoger dan het 30 daagse gemiddelde wat duidelijk maakt dat de verkopen te extreem waren.
Op Europees vlak was opnieuw de Griekse beurs het kind van de rekening waarbij de Griekse ASE Index daalde tot het diepste niveau in tientallen jaren. Dit niveau werd laatst gezien in het jaar 1989, bijna 37 jaar geleden…
“De volatiliteit is extreem hoog. Investeerders moeten momenteel hun cash verhogen en oplettend zijn op mogelijke koopmogelijkheden. Een technische rally kan snel terug verkocht worden waarbij er niet echt veel stabiliteit te merken zal zijn de komende tijd”. (Guillermo Hernandez Sampere, MPPM EK, Eppstein, Duitsland)
Globale aandelen
Niet enkel de Europese aandelen staan onder zware druk de afgelopen dagen. Globaal is het wantrouwen sterk toegenomen de afgelopen dagen door de vrees omtrent de olieprijzen, de vrees voor een Amerikaanse recessie en de slabakkende Chinese economie. De MSCI All-Country World Index nadert ondertussen een bear-markt. Dit is ook reeds zichtbaar in de Stoxx Europe 600 Index welke nu reeds bijna 22% lager noteert dan de piek in april 2015.
De vrees bestaat er vooral in dat de bezorgdheid omtrent de kredietmarkten door zal sijpelen naar de aandelen welke vervolgens de gehele economie zal meetrekken naar beneden. Ondanks de officiële bevestigingen dat de banken genoeg liquide middelen hebben om deze problemen aan te kunnen is het vertrouwen momenteel volledig zoek. Dit is niet verwonderlijk aangezien gelijkaardig geluiden te horen waren bij de vorige financiële crisis. De resultaten ervan waren net het omgekeerde waarbij de gevolgen daarvan de kiem waren voor de huidige aankomende crisis.
Het grootste gevaar schuilt erin dat dit alles het begin is van een veel grotere crisis waarbij de vorige crisis van 2008 zal verbleken. In tegenstelling tot de vorige crisissen zijn de wereldwijde schulden vele malen groter en zijn de financiële redmiddelen van de grote centrale banken eenvoudigweg uitgeput. Deze crisis zal dan ook moeten uitgezweet worden zonder reddingsboeien of kunstmatige ingrepen om de economie terug te reanimeren (in zoverre dit vorige keer wel gelukt is). De kans dat niet gevoeld zal worden door de bevolking is echter nihil aangezien de besparingen deze maal wel zullen moeten doorgevoerd worden en niet gecamoufleerd kunnen worden door QE-programma’s of het “even” verhogen van de schulden. Het beloven alvast harde tijden te worden indien deze realiteit daadwerkelijk begonnen is…
Bronnen:
http://www.bloomberg.com
 
 

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.