Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 1196 dagen geleden
Terwijl de Volkswagen-affaire niet enkel de eigen aandelen deed kelderen, sleepte het concern ook de concurrentie mee het dal in waaronder de Duitse autobouwer BMW. Deze krijgt echter toch net iets meer vertrouwen van onder meer het enorme Noorse Staatsfonds welke een behoorlijk bedrag investeerde na deze scherpe daling welke direct zijn vruchten heeft afgeworpen.
Op het moment dat vele beleggers massaal de aandelen van autofabrikanten gedumpt hebben stond het Noorse staatsfonds klaar om hierop in te spelen en volop te investeren in de concurrent van Volkswagen, namelijk BMW. Met een volume van maar liefst 775 miljard euro is het pensioenfonds van Noorwegen het grootste fonds ter wereld.
Dit nieuws werd aangekondigd door BMW na het overschrijden van 3% van de aandelen. Hiermee worden de Noren de vierde grootste aandeelhouder na de zussen Susanne Klatten en Stefan Quandt (samen 46,7%) en het Amerikaanse BlackRock (3,09%). Het exacte moment van aankoop is niet volledig te achterhalen doordat er enkele dagen mogen overgaan na het overschrijden van de grens van 3% stemrecht.
Het lijkt erop dat dat de Noren hierbij een mooie slag hebben geslaan op het moment waar veel beleggers afhaakten. Terwijl de BMW-aandelen bij aankoop ongeveer 77-80 eur noteerden zijn deze ondertussen bijna 10 eur gestegen. Dit na het duidelijk worden dat enkel VW fradue heeft gepleegd.  Met een piek in april van 120 eur is er dan nog een mooi potentieel voor handen.
Het gerucht doet echter de ronde dat de Noren niet enkel investeerden maar eerder hun investering hebben uitgebreid. Aangezien het Noorse staatsfonds bekend staat om een eerder stabiele investeringen met kennis van zaken lijkt het dan ook geen vreemde zet om dit te volgen op middellange termijn.
Concurrent Tesla
Voor BMW ziet de toekomst er behoorlijk goed uit nu zowel Audi als Porsche in de brokken kunnen delen bij het Volkswagen-schandaal. Tegelijkertijd komt de Amerikaanse concurrent Tesla meer en meer onder druk om snel met resultaten te komen voor zijn elektrisch gamma. Waar Tesla enkele jaren geleden nog binnenkwam als een revolutionair merk zijn de talrijke vertragingen een molensteen welke de ondergang kan betekenen van het merk.
Indien Tesla niet snel met een betaalbaar versie komt voor de gewone consument zal BMW hier eerder mee uitkomen. Qua budget kan Tesla niet tegen BMW op welke daarbovenop nog sneller kan innoveren en aan een veel hogere snelheid kan produceren aan een lagere prijs. Momenteel wordt Tesla rechtgehouden door een kunstmatig hoge aandelenkoers en privékapitaal van Elon Musk.
Diverse investeerders beginnen door het talrijke uitstellen van Tesla dan ook openlijk de vraag te stellen als er geen andere concurrent eerder met een betaalbaar alternatief zal komen waarbij BMW zeer hoog aangeschreven staat als kandidaat. Een bevestiging hiervan is dan ook de investering van het Noorse Staatsfonds. Zelfs bij onverwachte problemen zal BMW genoeg kapitaal en capaciteit kunnen vrijmaken om mee te evolueren met de markt, een zekere zet dus met andere woorden op middellange tot lange termijn.
Bronnen:
http://www.cnbc.com
http://www.bloomberg.com
http://ft.com
http://welt.de
 
 

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.