Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 1845 dagen geleden
Een recent onderzoek van de OESO omtrent de financiële sector laat verrassende maar ook pijnlijke resultaten zien.  Vooral het onderzochte topic is een vraag die nog niet vaak onderzocht werd, namelijk het effect van de uitbreiding van de financiële sector op de algemene groei .
De  OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) waarschuwde de rijke geïndustrialiseerde landen reeds menige malen voor de grote financiële sector die de laatste decennia groter en groter werd. Waar deze vroeger beperkt waren in omvang zijn banken, verzekeraars en andere financiële ondernemingen nu groter, krachtiger en gevaarlijker dan het land waarin ze zich bevinden. Een extreem voorbeeld hiervan was IJsland met een financiële sector die meermaals het BNP van het eiland overtrof (en overkop ging).
In het recentste onderzoek van de OESO werd de grootte van de financiële sector echter gelinkt aan de groei van de desbetreffende landen. Waar deze sector onontbeerlijk is voor de economische ontwikkeling blijkt deze na een bepaald punt de groei te remmen in plaats van vooruit te helpen. Voornamelijk in de Westerse markten is dit punt reeds ruimschoots gepasseerd.

Sterke groei sinds de jaren ‘70
De analyses in de studie spitsen zich voornamelijk toe op de gegevens van de afgelopen 50 jaar van de OESO landen. In veel van deze economieën is er een sterke groei geweest van de financiële sector sinds de jaren ’70. Dit is onder meer merkbaar in de uitgegeven leningen, waarbij deze leningen 3x sneller groeide dan de reële economie in de OESO.
De algemene conclusie wijst er dan ook op dat de groei van de financiële sector goed is voor de economie. Door deze groei is het makkelijker om transacties te verwezenlijken, internationale handel te drijven en investeringen te organiseren. Deze investeringen kunnen met behulp van leningen gefinancierd worden wat vroeger een stuk moeilijker was.

Groei financiële sector, waarbij vooral de VS/GB een sterke stijging laten optekenen
Leningen voor investeringen met laag rendement zijn problematisch
Op een gegeven moment begint de economie echter minder te groeien, wat op zich een volkomen normaal gedrag is in een ontwikkeld land. Waar de oorspronkelijke regelgeving in de beginjaren goed was voor de liberalisering  heeft dit op termijn een nefast effect gehad.
Doordat de beste investeringen reeds voltooid zijn worden nieuwe investeringen gedaan voor zaken met een lage opbrengst. Deze investeringen zijn op zich winstgevend, echter bij een verslechterende economie worden deze sneller verlieslatend waardoor deze op termijn de groei ondermijnen.
Hoge lonen vormen problematisch
Een andere probleem wat reeds vaak in de volksmond gezegd wordt klopt ook daadwerkelijk, namelijk de hoge lonen in de financiële sector. Waar slechts 4% van de werknemers actief zijn in de financiële sector, behoort 20% van de totale loonmassa tot deze sector. Dit draagt dan ook bij tot een hoge ongelijkheid voor de economie in zijn geheel.
Deze hoge salarissen zijn het gevolg omdat de financiële sector de meest getalenteerde en best opgeleide medewerkers aantrekt. Hierdoor kunnen deze werknemers echter niet bijdragen aan andere sectoren waardoor deze beperkt worden in hun mogelijke groei.
De onderzoekers pleiten dan ook dat de financiële sector een maatschappelijke verantwoorde groei probeert na te streven en de kredietovervloed beperkt moet worden. Een manier om deze voornemens na te streven is echter een ander paar mouwen.
Banken mogen niet op de overheid vertrouwen
Waar andere sectoren enigszins op de overheid mogen vertrouwen in geval van nood mag dit voor systeembanken niet het geval zijn. Door de grote waarde die deze vertegenwoordigen is het een onbegonnen zaak om deze te kunnen vrijwaren. De enige manier om deze tegen zichzelf te beschermen is een goede regelgeving en streng bankentoezicht. Waar deze regelgeving op korte termijn de groei kan vertragen, ondersteunt deze op lange termijn de inkomensherverdeling.
Een ander werkpunt die de OESO aanhaalt zijn de hoge lonen die sterker gereguleerd moeten worden. In het bijzonder moeten de bonussen afgeschaft worden zodat de excessen eruit gaan.  Voor de banken daarentegen is dit een onbegonnen werk aangezien net dit de methode is om de meest getalenteerde werknemers aan te trekken.
Bronnen
http://welt.de
 
 

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.