Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 312 dagen geleden
De olieprijzen blijven het moeilijk hebben en deze keer vrees men een ander scenario dat nog meer neerwaartse druk kan uitoefenen op de oliemarkt. De opkomst van elektrische voertuigen en hernieuwbare energie heeft er uiteraard mee te maken, namelijk het bereiken van de limiet van de vraag naar olie. Het is dus niet zozeer de overproductie die nu centraal staat als discussiepunt maar eerder het stilvallen van de vraag naar het zwarte goedje.
Dat beweert grondstoffenstrateeg Helima Croft tijdens een interview met CNBC. Eerder waren er al onderwerpen die zonder twijfel een invloed hebben op de prijszetting op de oliemarkt, zoals bv. het Amerikaans schaliegas, elektrische voertuigen, steeds meer windmolens en zonnepanelen, etc…
Tot voor kort werd altijd aangehaald dat de overproductie de oorzaak is van de malaise op de oliemarkt maar er wordt nu stilaan ook naar de andere kant gekeken van de vraag- en aanbodzijde. Het ziet er naar uit dat de vraag naar olie zijn limiet heeft bereikt en dat zou een nog groter probleem vormen voor het handelsevenwicht.
Landen die voornamelijk teren op de inkomsten van de productie en verkoop van olie zullen hard getroffen worden als de olieprijzen nog lang rond de 50 dollar zullen blijven hangen. De prijs moet minstens naar 60 dollar per vat gaan om een financiële ramp te vermijden.
Dat is alleszins de opzet van al die OPEC- en niet-OPEC-bijeenkomsten. Een regeling treffen om de olieproductie terug te schroeven zodat de prijzen kunstmatig kunnen stijgen naar het beliefde prijsniveau.
De overeenkomst omtrent de olieproductie die nu loopt, eindigt in maart 2018 echter willen de olieprijzen maar niet ‘uitbreken’. Na de deadline kunnen olieproducerende landen terug naar believen produceren maar het lijkt er op dat deze termijn verlengd gaat moeten worden om erger te voorkomen.
Rusland heeft al laten weten dat ze bereid zijn om de einddatum op te schuiven zodat de oliemarkt meer tijd krijgt om te herstellen, echter heerst er nog veel onzekerheid over het plan van Saoedi-Arabië. Volgens het Internationaal Monetair fonds heeft het land baat bij een olieprijs van 84 dollar per vat, dat is nog een heel eind verwijderd van het huidige prijsniveau.
Men verwacht daarom dat de Saudi’s niet anders kunnen dan akkoord gaan om nog langer minder te produceren, 85 procent van de inkomsten komt immers uit de export van olie.
Croft stelt haarzelf de vraag wat er zal gebeuren op lange termijn, wat moet er nog gebeuren om deze markt tot rust te brengen?
Bronnen: CNBC
Foto: Sergio Russo – Flickr

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.