Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 1942 dagen geleden
Het is al een tijdje duidelijk dat de neerwaartse trend op de oliemarkt zich nog een tijdje gaat doorzetten. Alleen, weet iedereen wel waarom de koers zich zo dicht bij 58 USD per vat bevindt?  (En, waarom Brent binnenkort onder 60 USD per vat zal duiken.)
Bloomberg
Daar geeft MarketWatch vijf redenen voor:
1. schalieolie
In de Verenigde Staten (VS) hebben olieproducenten technologische en technische ontwikkelingen aangewend om de productie op te schroeven. Tegenwoordig is het aanbod op de Amerikaanse markt zó groot dat Amerikanen veel minder olie moeten invoeren – met de gevolgen van dien voor de prijs ervan.
Op woensdag 10 december heeft het Amerikaanse energieagentschap EIA weten te melden dat de Amerikaanse productie van de week ervoor met 1,5 miljoen vaten is verhoogd.
2. concurrentie
Het is velen van ons niet ontgaan dat OPEC de Amerikaanse ambities om de grootste olieproducent ter wereld te zijn, niet op prijs stelt. Dat is de reden – of een ervan, tenminste – dat de Golfstaten niet van plan zijn om hun productie terug te schroeven. Gevolg? Een prijzenoorlog waarvan de consument vooropig aan de winnende kant staat.
3. vraag
Hier speelt de hoeksteen van de economie een cruciale rol: de wet van vraag en aanbod. Met een overvloedige vraag is het normaal dat de prijs zakt. Maar, als de vraag nog eens abnormaal laag staat, heeft dat een sneeuwbaleffect tot gevolg dat veel weg heeft van een multiplicator. Of, met andere woorden: de prijs komt door de lage vraag nog eens extra onder druk te staan.
4. geopolitiek
MarketWatch merkt terecht op dat beleggers en investeerders bevreesd zijn geweest voor de geopolitieke spanningen in het oosten van Europa en elders. Maar, dat is na H1 van dit jaar helemaal anders geworden toen het bij iedereen is beginnen dagen dat de olievelden in pakweg het zuiden van Irak niet worden bedreigd – toch niet al te erg, tenminste. Overal waar (para)militaire spanningen te zien zijn, blijken de betrokken landen goed in staat te zijn om de productie hoog te houden.
“Toch”, zo schrijft MarketWatch,”(…) het is goed mogelijk dat een geopolitieke schok op een bepaald moment de prijs terug omhoog zal duwen.”
5. dollar
Het is geen geheim dat de Amerikaanse dollar en grondstoffenprijzen een negatieve correlatie kennen. Nu de dollar steeds sterker staat, mag het dan ook niemand verwonderen dat gas en olie steeds lager noteren.
bron: MarketWatch

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.