Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 1061 dagen geleden
De financiële markten zijn aardig wat hersteld nadat er vorige week sprake was van een mogelijk akkoord omtrent de inperking van de olieproductie om zo de val van de olieprijzen te doen stoppen, maar dat is buiten Saudi-Arabië en Iran gerekend. De beurzen reageerden de laatste paar dagen zenuwachtig en verloren een deel van hun herstel nadat beide landen lieten weten dat ze hun olieproductie niet zullen wijzigen.
Verschillende OPEC-landen en Rusland zijn het erover eens dat er minder olie geproduceerd moet worden om de val van de olieprijs te stoppen. Dit nieuws werd positief onthaald op de financiële markten en beleggers tankten opnieuw vertrouwen.
Maar het herstel op de beurzen was van korte duur, vandaag en gisteren kleurden de financiële markten terug rood nadat Saudi-Arabië en Iran hadden bekendgemaakt dat ze niet van plan zijn om hun olieproductie terug te schroeven of te bevriezen.
In Iran is de olieproductie alleen maar toegenomen sinds het opheffen van het handelsembargo met het westen. Iran wilt meer olie uitvoeren om zo een groter marktaandeel te bekomen en Saudi-Arabië zal er ‘alles’ aan doen om ervoor te zorgen dat zij geen marktaandeel verliezen aan Iran, dus ook de Saudi’s blijven volop produceren.
Volgens de Financial Times is er tegenwoordig een sterk verband tussen de evolutie van de olieprijzen en de aandelenmarkten. Simpel uitgelegd, als de olieprijs met 1 dollar daalt, dan zakken de aandelenmarkten met ongeveer 0,8 procent en omgekeerd.
Zenuwachtig
De zorgen over de wereldeconomie en de lage grondstoffenprijzen steken opnieuw de kop op waardoor beleggers terug wat zenuwachtig worden en hun aandelen van de hand doen.
De verliezen lopen op tot 2,2 procent voor de Euro Stoxx50-index, de Bel20 verliest 1,7 procent en in Parijs verliest de hoofdindex 2 procent. Ook in Frankfurt, Londen en Amsterdam zakken de indexen met respectievelijk 2,3 procent, 1,3 procent en 1,5 procent.
De grootste verliezers zijn de grondstoffenaandelen, de Stoxx Europe 600 grondstoffenindex zakte 4,6 procent naar aanleiding van de tuimelende olieprijzen.
Richtprijs
Het lijkt er dus op dat Saudi-Arabië en Iran een grote invloed hebben op de verdere evolutie van de olieprijs en dus ook de aandelenmarkten. Volgens verschillende analisten kan dit scenario niet blijven duren en zal de olieprijs uiteindelijk toch moeten stabiliseren tussen de 40 en 60 dollar per vat.
Bronnen: De Tijd
Foto: Carsten ten Brink – Flickr
Het bericht Olie tuimelt opnieuw naar beneden verscheen eerst op Beurs.com.

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.