Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 1962 dagen geleden
Op het moment dat de olieprijzen op een langdurig dieptepunt zijn aanbeland begint de situatie uiterst precair te worden voor de gehele sector. Naar verwachting is er een bedrag van 500 miljard USD nodig om schuld terug te betalen. Het ziet er dan ook naar uit dat niet alle producenten zullen overleven gezien de problematische situatie.
Het aantal olie-en gas bedrijven welke in de problemen geraken staat op het hoogste punt sinds 2 decennia, afgaande op data van Bloomberg. De verhouding nettoschuld/winst is hierbij dan ook de hoogste sinds lange tijd welke wijst op een problematische situatie.
Indien de olieprijzen stabiel blijven rond de 40 USD /vat zal de situatie enkel maar verergeren waarbij het aantal faillissementen nog gevoelig zal toenemen. Het ziet er dan ook naar uit dat de olie-industrie grondig zal veranderen de komende  5-10 jaar.
Daarbovenop groeien de afbetalingen het komende decennia nog terwijl de positie van de sector zwakker en zwakker wordt. Waar het totaal aan afbetalingen dit jaar ongeveer 72 miljard USD bedraagt stijgt dit bedrag tot 85 miljard USD in 2016 en tot 129 miljard USD in 2017. In totaal moet er bijna 550 miljard USD aan obligaties terugbetaald worden de komende 5 jaar volgens BMI Research.
Waar producenten in de Verenigde Staten verantwoordelijk zijn voor 20% van de terug te betalen schuld staan op rang 2 Chinese bedrijven met 12% en producenten uit het Verenigd Koninkrijk met 9% op rang drie.

Groeiende druk
Polsend naar reacties bij diverse producenten zoals Gulf Keystone Petroleum Ltd. en EnQuest Plc variëren de reacties bijn Gulf Keystone dat aan alle betalingen kan voldaan worden tot geen commentaar bij EnQuest.
Waar enerzijds de winstmarges zwaar daalden da afgelopen jaren dalen anderzijds de waarde van de nog aanwezige reserves. Hierdoor vermindert de totale activa waardoor de bedrijven minder geld kunnen lenen. Hierdoor worden amper investeringen gedaan waardoor actieve olievelden niet snel kunnen vervangen worden.
De situatie is zo dramatisch dat sommige data reeds negatiever staan dan tijdens de wereldwijde financiële crisis in 2008.  De winstmarge voor de MSCI World Energy Sector Index, waarvan onder andere de giganten Exxon Mobil Corp. en Chevron Corp. lid zijn staat zelfs op het laagste punt sinds 1995, tevens het jaar waarbij de index startte.
Met dergelijke slechte ratings is het eenvoudig weg onmogelijk geworden om zichzelf te herfinancieren, uitgerekend op het moment dat deze financiering noodzakelijk is.
Credit ratings
In onderstaand overzicht is duidelijk zichtbaar dat energiebedrijven in de hoek geduwd zijn. Door deze neerwaartse herziening van de kredietwaardigheid komen deze bedrijven nog dieper in de problemen doordat het hierdoor duurder wordt om geld te ontlenen.

Waar grote spelers nog enigszins hun hoofd boven water kunnen houden door de grotere spreiding van hun activiteiten, gaande van olievelden tot raffinaderijen, is dit voor kleinere bedrijven veel problematischer.
Waar men angstvallig de olieprijzen in de gaten houdt zullen de opgebouwde schulden minstens even pijnlijk blijken te zijn binnen enkele jaren. Indien de hernieuwbare sector de komende jaren verder blijft uitbreiden zal dit nog een derde factor vormen welke de doodsteek kan betekenen voor deze vervuilende sector. Waar milieu-activisten droomden van het verdwijnen van dergelijke bedrijven lijkt het kapitalisme er ironisch genoeg zelf voor gezorgd te hebben.
Bronnen:
http://www.bloomberg.com
 

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.