Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 1450 dagen geleden
Waar de olie reeds goed op weg was om al een historisch rampjaar te laten optekenen in de boeken ziet het er naar uit dat de prijzen (opnieuw)een nieuwe duik zullen nemen. Hedgefondsen verhoogden de afgelopen weken hun posities opvallend op een daling van de prijzen als antwoord op de overvolle voorraaddepots. Door de enorme voorraden is een stijging op korte termijn dan ook volledig uitgesloten.
De short posities op West Texas Intermediate  zijn eind vorige week gestegen met niet minder dan 18%, de sterkste stijging sinds 21 juli, afgaande op data van de Commodity Futures Commission.
De voorraden aan ruwe olie zijn alleen al in de Verenigde Staten gestegen met niet minder dan 22,6 miljoen vaten in de laatste week, het hoogste oktober-niveau sinds 1930. Dit ondanks het stilleggen van een deel van de oliebronnen. Door de enorme voorraden zal deze op zijn vroegst weggewerkt zijn tegen 2016 volgens het International Energy Agency. Eenzelfde nieuwsbericht werd in de lente van 2015 gegeven waarbij dit slechts “enkele maanden” ging blijven aanhouden. Het ziet er dan ook naar uit dat niemand nog weet als de prijs ooit wel nog zal stijgen.
Analisten dachten in een eerste fase dat een vermindering van de olieproductie in de Verenigde Staten voldoende zou zijn om de markt te stabiliseren of tenminste genoeg om de Amerikaanse markt te ondersteunen maar geen van beide doelstellingen lijkt bereikt te zullen worden. Er is dan ook aan de aanbodzijde nog een reserve van miljoenen vaten, dit zonder de bijkomende productie meegerekend welke reeds aangekondigd werd vanuit het Midden-Oosten.

Overvolle depots
De totale olievoorraad in de Verenigde Staten staat momenteel op bijna 477 miljoen vaten, het hoogste aantal sinds 85 jaar op dit moment tijdens het herfstseizoen. Dit mede door de tragere verwerking bij de raffinaderijen welke op dit moment in het jaar volop onderhoud inplannen. Het is dan ook algemeen geweten dat de voorraden in oktober altijd stijgen maar deze maal zijn deze veel te hoog in vergelijking met andere jaren. Deze situatie was zelfs in 2008 en 1986 niet op een dergelijke grote schaal aanwezig wat de vrees verder aanwakkert voor (nog grotere) financiële problemen voor landen als Venezuela of Saoedi-Arabië.
Speculeren op een eventuele heropleving op termijn is voorlopig nog niet aan de orde. Zelfs een verdere escalatie van het geweld in het Midden-Oosten kan niet meer een dergelijk grote schok teweeg brengen om het aanbod snel te doen dalen.
Enkel een werkend OPEC-kartel kan de prijs terug doen stijgen mits een sterke productievermindering. Aangezien de productie net werd opgedreven om terug marktaandeel te winnen is dit dan ook een uitgesloten idee. Hieruit valt dan ook enkel te concluderen dat olie wel degelijk de beste decennia lijkt gehad te hebben. Bij een aanhouding van deze situatie voor 5-10 jaar zal deze energiebron daarbovenop een sterk verminderende vraag beginnen kennen welke de prijs opnieuw onder druk zal zetten.
Om het met de woorden van één van de CEO’s te zeggen welke deze materie nabij opvolgen :
“The market is in the midst of what may well turn out to be the most severe downturn in several decades”
Bronnen:
http://www.bloomberg.com
 

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.