Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 1412 dagen geleden
Soms zijn er van die onopvallende artikeltjes in de kranten, waar een mens haast blindelings aan voorbij gaat. Tenzij hij of zij beschikt over een goed geheugen. Neem nu dat onderzoek dat Greenpeace bestelde, waarin de kost van een kernramp werd berekend. De economische kosten zouden oplopen tot 1412 miljard euro, of zo’n 127.000 euro per Belg.
De kostprijs van een kernramp wordt systematisch onderschat, zo bleek de afgelopen week. Greenpeace schakelde het studiebureau Smart Matters in om de kostprijs van een Belgische kernramp, omvang Fukushima, te berekenen.
We citeren uit DeTijd: “Greenpeace raamt de kosten van een kernramp in Doel op 1400 miljard euro. Groen en SP.a willen dat uitbater Electrabel een groter deel van de financiële aansprakelijkheid draagt.” Even goed volgen nu:
1. Milieuorganisatie Greepeace bestelt een studie bij Smart Matters. Wat is ‘Smart Matters’? Dit is het concultancybureau van milieuactivist en voormalig SP.a-volksvertegenwoordiger Bart Martens. En warempel! Uit de studie van Martens en Greenpeace blijkt dat de kosten van een kernramp veel hoger uitvallen dan vaak gedacht wordt. Dus: Tegenstanders van kernenergie besluiten dat een kernramp ons veel gaat kosten; een mens verwacht het niet!
2. Electrabel moet, zo luidt de conclusie, een hogere bijdrage betalen bij een kernramp. “Electrabel wentelt het risico van een kernramp af op de bevolking”, zo klinkt het bij Greenpeace.
3. Johan Vande Lanotte (SP.a) en Electrabel leven al jaren op voet van oorlog met elkander. Op het ogenblik dat Smart Matters c.q. Bart Martens (SP.a) en Greenpeace met deze studie komen, springt ook Johan Vande Lanotte (SP.a) toevallig op de energiekar. Hij laat weten aan DeMorgen dat “Electrabel garen spint bij de opgeklopte hysterie rond de stroomblack-out”. Vande Lanotte treedt de hoogspanningsnetbeheerder Elia bij, die stelt dat Electrabel de kans op een stroomuitval steeds uitvergroot. Ter info: In de Raad Van Bestuur van Elia vinden we onder andere Steve Stevaert terug, maar dat terzijde.
4. Opvallend is het tijdstip waarop deze studie gepubliceerd wordt. Martens (SP.a) zit in de Raad Van Bestuur van Eandis, de werkmaatschappij van het distributienet voor elektriciteit en gas. Tot voor kort beschikte, u raadt het nooit, Electrabel over 21% van de aandelen binnen Eandis. Echter, in augustus besliste Electrabel om uit Eandis te stappen en 1 miljard terug te trekken uit Eandis. Dat miljard komt terug in de kas van Electrabel.
5. SP.a is er als de kippen bij en treedt in parlement en media de studie van Smart Matters c.q. Martens (SP.a) deze week bij en besluit dat Electrabel meer aansprakelijk moet worden gesteld, zoals de studie betoogt.
Conclusie? Allemaal zeer toevallig qua timing. Allemaal mooi getelefoneerd, zou iemand met een slecht karakter denken.
Ongetwijfeld kost een kernramp veel geld. Ongetwijfeld kan Electrabel meer aansprakelijk worden gesteld. Alleen, laten wij even Vande Lanotte zijn quote omkeren:
Niet enkel Electrabel spint garen bij de opgeklopte hysterie rond de black-out, maar vooral SP.a spint deze week garen bij de opgeklopte hysterie rond een mogelijke kernramp.

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.