Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 1471 dagen geleden
De oliestaten blijven de wereld overspoelen met goedkope olie. Dit ondanks de enorme begrotingstekorten die worden opgetekend door onder meer Rusland en Saoedi-Arabië, twee van werelds grootste olie-exporterende landen.
Ondanks de lage olieprijzen slagen de belangrijkste olie-exporterende landen er niet in om zichzelf terug te verenigen en nieuwe productiequota in te voeren. Eerdere dit jaar werd reeds een poging ondernomen welke evenwel niet succesvol bleek. Een nieuwe aanzet wordt nu opnieuw gegeven door Saoedi-Arabië en Rusland in oktober waarbij de verwachtingen echter niet te hoog gespannen zijn.
Er wordt in eerste instantie voornamelijk gewerkt rond het oprichten van een werkgroep. De kans op verdere overeenkomsten is dan ook bijzonder laag. Uiteindelijk is het niet de olieprijs die het grootste belang is voor de deelnemende landen maar voornamelijk de oliedominantie en het bijhorende marktaandeel. Onder meer Iran zit mee aan tafel welke stelselmatig de productie blijft opdrijven om zijn eerdere marktaandeel terug te winnen. Dit ten kosten van onder meer Saoedi-Arabië welke al honderden miljarden dollars spendeerde om het eigen marktaandeel te behouden.
De kans op een verdere volatiele olieprijs is dan ook realistisch. Voor landen als Algerije of Venezuela is de situatie buitengewoon dringend om een hogere prijs te verkrijgen. In tegenstelling tot Rusland of Saoedi-Arabië kunnen deze landen niet eindeloos blijven putten uit financiële reserves. Nu de winter er binnen enkele maanden opnieuw aankomt in het Noordelijk halfrond zal de olieprijs terug even stijgen. Het is echter af te wachten wat de prijs doet vanaf april 2017.
Ironisch genoeg is het instellen van een nieuw plafond niet effectief omdat diverse grote producenten zoals Rusland, Irak en Iran nu reeds produceren aan een maximale capaciteit. Het hangt dan ook voornamelijk af van Saoedi-Arabië wat de toekomst zal brengen. Dit land kan eenvoudigweg de productie terugschroeven wat een direct impact zou hebben op de olieprijzen. Aan de andere kant verliest men op deze manier echter marktaandeel, net hetgeen wat Saoedi-Arabië de laatste jaren probeert te vermijden. Het land kan de lage prijzen nog enige tijd volhouden waardoor de OPEC nog enige tijd in onvrede met elkaar zal moeten leven.
Iran daarentegen produceert nog steeds niet op het pre-sanctie niveau. Een niveau dat het land toch volop naar streeft (ongeveer 4 miljoen vaten ten opzichte van 3,5 miljoen vaten nu).
Indien er binnen enkele jaren toch een hoge olieprijs noteert zal de olie-industrie zichzelf vernietigen. Nu de concurrentie met milieuvriendelijke technologieën zelfs met deze lage olieprijs lastig is zal een hoge olieprijs het Westen nog meer aanzetten te investeren in alternatieven. Ook andere belangrijke spelers zoals China en India investeren massaal in windenergie en zonne-energie om zelf energie te kunnen opwekken. Met een olieprijs van 80-100 USD/vat is het zelfs niet meer nodig om te berekenen welke het meest rendabel is. Met een dergelijke prijs wint het milieuvriendelijke alternatief quasi zeker.
Bronnen:
http://welt.de
 

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.