Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 1669 dagen geleden
Gisteren heeft OPEC, en dan vooral Saudi-Arabië, dan tóch niet beslist om de productie te verminderen. Daarmee gaat het kartel in tegen de wensen van alle andere leden om de olieprijzen te ondersteunen – en hun olieafhankelijke economieën terug op gang te krijgen. Dat heeft natuurlijk een serieuze impact gehad op de koers van ruwe olie.
Wil je weten hoe serieus? Wel, kijk maar eens naar deze leuke afbeelding:
Bloomberg
En, nog geen tien minuten later is de prijs zelfs nog verder gezakt.
En, alsof dat nog niet genoeg is, heeft een analist deze voorspelling gemaakt op Bloomberg, de dag voor de OPEC-vergadering:”Markten zullen zeker opmerken dat het overaanbod nog een lange tijd zal aanhouden en zullen ze daarop reageren. En, dan krijg je het scenario van 2008 (…) waarin olie nog veel verder zal wegzakken [tegenover de huidige koers].”

Bij traders en beleggers roept de huidige gang van zaken vragen op in hoeverre OPEC/Saudi-Arabië nog controle heeft over de oliemarkt.
Anderen beweren dan weer dat de beslissing om de productie niet te verminderen een strategische zet is om de concurrenten pijn te doen:”In de markt zijn sommige producenten gewoonweg veel te duur. (…) Daarom zouden [de Saudi’s] Iran, Rusland of de Amerikaanse schalieproducenten te hulp willen schieten? (…) Ze moeten hebben gedacht dat eenmaal de markt een nieuw evenwicht heeft gevonden dat de prijzen wel terug zullen stijgen.”
Wel, ja… misschien. Misschien wil Saudi-Arabië inderdaad zijn concurrenten een hak zetten nu het land nog enige controle heeft over de prijszetting. Volgens verwachtingen mogen we ons opmaken voor een olieprijs dat naar 65 USD per vat zou kunnen dalen.
Maar, dat is speculatie en als belegger zijn we meer geïnteresseerd in feiten. Dus, wat zeggen de cijfers?
Seeking Alpha; Venablepark.comEIA.gov 
Wel, de feiten spreken voor zich. Een beleggersklimaat zoals we die in 2008 hebben gekend is duidelijk nog veraf. Toch zien we duidelijk dat olie zich op het laagste niveau bevindt van de voorbije vier jaar. (klik op de afbeeldingen om ze duidelijker te zien)
Al hebben olieproducenten, en zeker OPEC-leden, niet meteen reden tot klagen. Volgens Seeking Alpha hebben ze een periode van vijftien jaar gekend waarin de olieprijzen zijn blijven stijgen – een gebeurtenis die ook zichtbaar is in de grafieken hierboven – met weliswaar een uitzondering in de jaren die direct op de financiële meltdown van 2007-2008 volgen.
Wie zich als olieproducent nu zorgen maakt, heeft zich dus onvoldoende voorbereid, meent de website:”Het voorbije decennium is een van de grootste periodes geweest in de geschiedenis van verspilling en slechte investeringen.”
Wat we dan kunnen afleiden uit de grote dip van zes jaar geleden is dat er een grote kans is dat deflatie zich terug in onze economie zal vastbijten. En, als dat niet het geval is dan is er nog altijd de zekerheid dat we nog meer zullen zien van desinflatie.
Krijgen we dan te maken met een economie die vastzit in de achteruitversnelling? Daar lijkt het alleszins wel op. Meer nog, voor de centrale banken die in het verleden stimulusmaatregelen hebben ingevoerd, zijn de vallende olieprijzen een doodsteek: als de desinflatieperiode lang genoeg duurt, krijgen we te maken met structurele deflatie.
In alle desinflatoire of deflatoire situaties gaan de centrale banken sowieso reageren door nóg meer stimulusmaatregelen aan te kondigen of in hun beleid te implementeren. En, die brengen dan nog meer druk op de economie met zich mee, wat dan de vraag naar ruwe olie nog meer naar omlaag zal drijven – en dus ook de prijs ervan.
En, zo staat alles klaar om aan een vicieuze cirkel te beginnen waar niemand beter van wordt.
bron: Reuters, Bloomberg, Seeking Alpha, The Guardian

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.