Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 1521 dagen geleden
Een gemeenschappelijke overeenkomst over Griekenland is voorlopig niet in zicht bij de eurolanden. Meer en meer groeit echter wel de consensus op een plan B bij het mislopen van de huidige onderhandelingen. Duits minister van financiën  Schäuble ontkent noch bevestigt het bestaan van een plan B wat de speculaties nog meer voedt dat er wel degelijk meer aan de hand is.
De huidige onderhandelingen wankelen en de financiële markten speculeren momenteel volop op een default. Aan de ene kant wordt een default openlijk overwogen door het opleggen van restricties aan de Europese banken die zodoende hun risicovolle beleggingen moeten afbouwen. Aan de andere kant is er niets aan de hand en zal Griekenland koste wat koste gered worden. Het vervelende aan de onderhandelingen is dat er niet tegelijkertijd kan gezegd worden dat er onderhandeld wordt over een uitgewerkt plan B.
Minister van financiën Wolfgang Schäuble liet aan het einde van de bijeenkomst in Riga weten dat degene die dit wel zou bevestigen de verantwoordelijkheid hiervoor zou dragen. Tegelijkertijd laat hij wel in de Duitse pers optekenen dat bij de eenmaking van Duitsland er zogezegd ook geen enkel plan voor handen was. Achteraf bleken er wel degelijk diverse scenario’s te bestaan voor deze eenmaking/
De deadline aan terugbetalingen is vroeg of laat een stap te ver voor Griekenland, hetzij volgende maand, hetzij juli of augustus. Door de trage onderhandelingen lijkt dit meer op de processie van Echternach en net deze tijd is niet (meer) voor handen. In onderstaande afbeelding kan het overzicht aan terug te betalen leningen tot augustus bekeken worden. Hierbij valt duidelijk op dat er in mei enkele zware terugbetalingen volgen aan de ECB en aan het IMF. In juli en augustus volgt echter de kers op de taart met enkele betalingen die in praktijk nooit kunnen lukken.
De 5 miljard euro die Griekenland in Rusland probeerde op te halen als voorschot op een eventuele pijnlijn zijn ondertussen ook op de helling komen te staan. Zelfs Rusland ziet dit momenteel als te risicovol, mede door de eigen slechte financiële situatie. Voor verdere informatie hieromtrent verwijzen we u graag door naar voorgaand artikel .

Niet enkel deze zaken werden die dag verteld in Riga. De vergadering zelf zou volgens Bloomberg “zeer woelig” geweest zijn en de Griekse minister van financiën Varoufakis zou diep door het stof gerkopen zijn. Hij werd na de vergadering luidop omschreven als “amateur” en “diep anti-Europees” door zijn collega’s door de zoveelste onvoorbereide komst naar de eurovergadering.
Sinds deze vergadering wordt er ook in Griekenland zelf openlijk getwijfeld aan de verder carrière van Varoufakis als minister van financiën. Dit werd onrechtstreeks bevestigd door rechtstreekse onderhandelingen tussen Merkel en Alexis Tsipras, in plaats van met Varoufakis.
Terwijl deze onderhandelingen verder traag verlopen halen de Grieken in tussentijd in recordtempo het geld verder van de banken waardoor de liquiditeiten van deze banken verder in het gedrang komen. Enkel door noodleningen van het ECB worden deze nog overeind gehouden. Bundesbank Jens Weidmann erkent dit probleem en liet weten dat dit niet vol te houden is. De oplossing moet volgens hem politiek zijn en niet geregeld worden via de Centrale Banken.
Hoe luidruchtiger het bestaan van een plan B wordt ontkent, hoe meer de kans bestaat dat dit daadwerkelijk in detail is uitgewerkt.  Het enige grote voordeel aan de trage onderhandelingen is dat de overige Europese banken volop de kans verkregen om hun slechte leningen af te schrijven. Nu dit quasi voltooid is, is een verder stap dan ook niet veraf meer.
Bronnen:
http://www.bloomberg.com
http://zeit.de
http://welt.de
 

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.