Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 403 dagen geleden
Gelekte documenten van de e-mail account van Yousef al-Otaiba, de ambassadeur van Saoedi-Arabië, leggen een plan bloot voor een financiële oorlog tegen Qatar.
Er zijn al vijf maanden spanningen tussen beide golfstaten. Op vijf juni besloten vier landen het luchtruim te sluiten voor vliegtuigen uit Qatar. Ook zee- en landwegen werden geblokkeerd, wat een enorme economische stress veroorzaakte voor het land.
Nu blijkt dat het conflict ook uitgespeeld wordt via een financiële oorlog. Een gelekte presentatie bespreekt stappen om de obligatiemarkt en de munt van Qatar aan te vallen.
De presentatie is gemaakt door Banque Havilland, een Luxemburgse bank die ontstond uit restanten van het IJslandse Kaupthing.
Het is een bank die er niet voor terugdeinst samen te werken met dubieuze personen, bedrijven en ook landen.
De bank raadt de overheid van Saoedi-Arabie aan om de Qatarese obligaties die ze bezit verschillende keren aan zichzelf te kopen en verkopen. Het artificiëel hoge handelsvolume dat zo gecreëerd wordt zou de aandacht trekken van legitieme handelaars.
Tegelijkertijd spreekt het plan van het kopen van CDS-contracten op dezelfde obligaties. Dat is een verzekering die je beschermt tegen wanbetaling. Door deze contracten te kopen stijgt de prijs en dat geeft een signaal aan andere beleggers dat er iets mis is.
Het hoge volume in de obligatiemarkt en de stijgende prijs van de CDS-contracten zou dan alerte beleggers aanzetten om de obligaties en munt van Qatar te dumpen.
Om de financiële aanval extra te ondersteunen zou er ook een marketingcampagne aan verbonden worden. Die moet slecht nieuws verspreiden over de golfstaat zodat beleggers nog ongeruster worden.
Of dit plan in werking gesteld is, is onduidelijk. Maar feit is dat de CDS-contracten waarover sprake 70% duurder geworden zijn sinds mei!
De aandelenmarkt van het land staat 24% lager sinds begin dit jaar en de Qatarese rial is met ongeveer vijf procent gedaald sinds het conflict met Saoedi-Arabië uitbrak, ondanks grote interventie van de centrale bank.
Het land heeft zijn munt namelijk gelinkt aan de dollar en om die link te verdedigen moet het land dollars verkopen als de munt daalt.
In Juni had het land nog $35 miljard aan valutareserves, dat daalde in sneltempo tot $12 miljard. Qatar veranderde daarop de manier waarop het zijn valutareserves berekent en nu zouden die $24 miljard bedragen.
Hoeveel van deze financiële problemen veroorzaakt zijn door het plan van Banque Havilland is onduidelijk. De blokkade van lucht-, land- en zeeverkeer op zich heeft ongetwijfeld veel bijgedragen.
Een laatste punt uit de presentatie werd wel gerealiseerd: een marketingcampagne om de Wereldbeker van Qatar te stelen werd opgestart.

Don’t be a spectator to Qatar’s human rights abuses. It’s more than a game. Stop the abuse. pic.twitter.com/j43HwwokpL
— Kick Qatar Out (@KickQatarOut) October 23, 2017
Op Twitter verschenen advertenties die Qatar is een slecht daglicht plaatsen. Als de wereldbeker effectief niet doorgaat in Qatar, dan verliest het land een hoop geld. Het budget voor de organisatie van de wereldbeker is $200 miljard en een groot deel daarvan is reeds uitgegeven.
Het is duidelijk dat oorlog niet meer gevoerd wordt zoals vroeger. De huidige manier van oorlog voeren is veel breder en minder duidelijk. Zaken als cyberaanvallen en financiële aanvallen worden als maar belangrijker. Een manier om je te beschermen is natuurlijk via het kopen van goud en andere activa die buiten het traditionele financiële systeem vallen.
Bron: The Intercept
Foto: Publiek domein

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.