Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 278 dagen geleden
Het debat rond de privatisering van overheidsfirma’s is weer losgebarsten in België. Is het een goede zaak om in de komende tijd bedrijven te verkopen? Welk doel heeft dit beleid? Als privatisering enkel dient om de begroting recht te trekken in plaats van een vrije markt te creëren, dan is dat een slechte incentive.
Een anekdote die veelzeggend is: Proximus is voor 53 procent eigendom van de Belgische staat. Afgelopen zomer kwam er ruzie tussen Minister De Croo en Dominique Leroy, CEO van Proximus. De Croo vindt dat Proximus de nieuwe glasvezelinfrastructuur moet openstellen voor concurrenten. Een vrij gekke situatie waarbij overheid (als hoofdaandeelhouder) en bedrijfsdirectie over straat rollen.
Eerder deed de overheid aandelen van BNP Paribas van de hand en plaatste zij Belfius (deels) in de etalage, klaar voor de beursgang. Moet een overheid wel eigenaar zijn van banken? Moet ze wel vliegtuigmaatschappijen, postbedrijven en media uitbaten? Het antwoord is ‘neen’. Overheidsbedrijven bezitten vaak een (semi-)monopolie dat eerlijke concurrentie onmogelijk maakt.
Denken we maar aan de VRT, een links politiek-correct bolwerk betaald met uw belastinggeld. Maar, naast de hoge toelage van de overheid, concurreert de VRT ook met de commerciële, private omroepen, doordat zij ook reclameinkomsten heeft. De VRT kan perfect ontmanteld worden, beter vandaag dan morgen.
Toch is niet iedereen overtuigd van snelle privatiseringen. “Zolang de participaties hogere jaarlijkse inkomsten opleveren dan de jaarlijkse kosten van de schuld, is het zonde ze van de hand te doen”, aldus Paul De Grauwe, econoom aan de London School of Economics. De vraag die moet gesteld worden is er dan ook een van de langere termijn.
Het is belachelijk dat overheden voor een habbekrats hun overheidsfirma’s verkopen, om uitsluitend op korte termijn er een gat in de begroting mee te vullen. Dat doen denken aan de fratsen uit het verleden waarbij de Belgische staat haar eigen gebouwen onder de prijs verkocht om ze vlak daarna bijzonder duur terug te moeten huren. Waanzin, uiteraard.
De privatiseringstruc om de begroting te stutten werd in het verleden al vaak boven gehaald. BIAC-aandelen, de beursgang van Belgacom enz. zijn er maar enkele voorbeelden van. In totaal bracht de verkoop van overheidsbelangen tussen 1993 en 1999 omgerekend 8,5 miljard euro op aan de staatskas.
Als de overheid bedrijven verkoopt, dan moet ze dat dus doen met één doel voor ogen: het breken van staatsmonopolies en het toelaten van de vrijemarktwerking. Wat de economie op langere termijn ten goede komt.
bron: Trends

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.