Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 1880 dagen geleden
Zowel een recessie als het instorten van de olieprijzen hebben de Russische president Poetin nog niet kunnen overtuigen om toe te treden tot het OPEC-kartel. De redenen hiertoe zijn diverse, gaande van politieke tot zuiver technische problemen.
Dinsdag werd er tijdens een top-overleg tussen de Russische minister van olie en deze van Saoedi-Arabië enkele belangrijke items besproken waaronder het bevriezen van de productie en een eventuele verregaande samenwerking in de toekomst. Een daling van de productie is echter een ander paar mouwen, niet enkel omwille van het verlies van marktaandeel maar ook omwille van technische problemen.
Deze technische problemen situeren zich voornamelijk in Rusland waar een daling van de productie voor schade zal zorgen aan de pijpleidingen en olievelden. Een alternatief is het bouwen nieuwe tanks welke eenvoudigweg niet haalbaar is op korte termijn. Tijdens voorgaande afspraken met de OPEC werd de Russische productie niet ingeperkt waardoor het land enigszins mee genoot van eventuele prijsafspraken van de onderlinge OPEC landen.
Een tijd waar veel olie-exporterende landen heimwee naar hebben door de rijkdom waarin men leefde. De gesprekken om deze samenwerking terug te verbeteren krijgen langzaamaan terug vorm waardoor de prijs op termijn terug (licht) kan stijgen.
Technische beperking
De redenen om een Russische productiedaling te vermijden zijn voornamelijk van technische aard. In Siberië waar de meeste Russische olie vandaan komt daalt de temperatuur in de winter tot -40 graden Celsius. Dit zorgt ervoor dat het afsluiten van oliebronnen geen gemakkelijke taak is en zelfs quasi ondoenbaar.
Olie en gas bevatten namelijk een gedeelte water, welke bij stilstand gemakkelijk bevriest bij dergelijke temperaturen. In winterperiodes is het daardoor onmogelijk om deze productie stil te zetten door het gevaar op kapotte leidingen en andere schade. Op langere termijn is er ook een risico op vervuild geraken van de oliebronnen met zand en andere restanten. Indien de productie van een oliebron werd stilgezet kan deze nooit meer de oorspronkelijke quota halen bij een heropstart.
De enige manier om de export enigszins te beperken is het aanleggen van grotere voorraden op langere termijn waardoor de export naar het buitenland makkelijk kan gewijzigd worden. Het probleem hierbij is echter een groot gebrek aan opslagcapaciteit, iets wat niet op enkele dagen kan opgelost worden. Dit alles heeft eveneens een enorme kost waarbij er snel over miljarden euro’s gepraat wordt.
Een alternatief is het gebruik van tankers als tijdelijke opslag maar ook hier is er geen enkele capaciteit voor handen. De totale capaciteit van de eigen vloot is slechts 0,1% van de totale jaarlijkse productie. Het bijhuren van buitenlandse tankers daarentegen is kostelijk en ook hier zijn er grenzen aan de mogelijkheden.
Productiequota
Saoedi-Arabië en Rusland kwamen dinsdag ook overeen om de huidige olie-export niet meer te doen groeien. Dit kan dan ook beschouwd worden als een belangrijke eerste stap tussen de twee grootste olieproducerende landen ter wereld. De overeenkomst houdt onder andere in dat de productie zal vastgezet worden op het niveau van januari, dit voor Rusland, Saoedi-Arabië, Qatar en Venezuela.

http://www.bloomberg.com
Dit alles kan mogelijk verder uitgebreid worden naar andere landen waarbij de steun van Irak en Iran echter noodzakelijk is om verdere stappen te kunnen ondernemen. Als dit zou lukken kan een volgende stap zijn om de productie terug te beperken en zodoende de hegemonie van de OPEC te herstellen. Indien dit lukt zal dit vermoedelijk pas op het allerlaatste moment aangekondigd worden. Het verschil met vroeger is echter de grote productie van de Verenigde Staten welke een groot marktaandeel veroverd hebben. Deze schalie-industrie kan indien er zich een nieuwe prijsschok zou voordoen nog verder uitgebreid worden in diverse landen waardoor de gloriejaren van vroeger nooit volledig kunnen terugkomen.
Deze toekomst is echter voornamelijk speculatie waarbij er net op korte termijn enkele grote uitdagingen wachten. De oorlog in het Midden-Oosten, recessies, opstanden en enorme begrotingstekorten kunnen ervoor zorgen dat de landen in de lijst hierboven mogelijks niet allemaal meer bestaan binnen 10 jaar. Pijnlijk detail is dat het domineren van de markt net geleid heeft tot het ontstaan van de zware concurrentie waardoor dit alles geëscaleerd is….
Bronnen:
http://www.bloomberg.com
 
Het bericht Rusland gedwongen om hoge productie te handhaven door strenge winter verscheen eerst op Beurs.com.

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.