Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 1768 dagen geleden
Saoedi-Arabië heeft de begroting voor 2016 voorgesteld welke een tekort laat zien van bijna 90 miljard euro. Er werden per direct ook prijsverhogingen ingesteld welke met een dergelijke olieprijs echter een druppel op een hete plaat zijn. Het meeste ironische aan de gehele zaak is dat Saoedi-Arabië zelf verantwoordelijk is voor het te grote aanbod op de markt.
De aanhoudende lage olieprijzen op de wereldmarkten heeft een recordtekort veroorzaakt op de staatsbegroting van Saoedi-Arabië. In reactie op de aanhoudende tekorten heeft de regering in Riyad aan gekondigd dat de uitgaven moeten beperkt worden en er meer inkomsten buiten te oliesectoren moeten worden gegenereerd.
De subsidies voor zowel water, elektriciteit en olieproducten worden per direct aangepast liet het ministerie van financiën van Saoedi-Arabië weten. Ook de belasting op frisdrank en tabak worden verhoogd op bijkomende inkomsten te verkrijgen. Daarnaast plant de regering structurele hervormingen, met inbegrip van de privatisering van een aantal economische sectoren welke ongezien is in dit conservatieve land. De mate waarin de prijzen omhoog zijn zullen ongetwijfeld zorgen voor sociale onlusten in het land. Niet onlogisch als men ziet dat de benzineprijs op één dag in sommige gevallen is gestegen met niet minder dan 50%.
Enorm begrotingstekort
Dit jaar is het begrotingstekort in het land gestegen tot een recordhoogte van ongeveer 90 miljard euro. Met de besparingen zou de overheid dit tekort willen terugdringen tot “slechts” 80 miljard euro, nog steeds een waanzinnig bedrag. Met een overheidstekort van bijna 16% van het BNP doet het land wel beter dan de verwachtingen van analisten die een tekort van 20% hadden verwacht.
Bijna 73% van de inkomsten van het land (ongeveer 147 miljard euro) zijn afkomstig van olie, een daling met maar liefst 23% vergeleken met 2014 en tientallen miljarden euro’s minder dan de verwachtte inkomst van ongeveer 173 miljard euro. Ook voor 2016 wordt er een verdere daling van de inkomsten voorzien zodat het bijpassen van het begrotingstekort er niet eenvoudiger op wordt.
Uitgaven
De overheid is van plan om ongeveer 204 miljard uit te geven in 2016, dit vergeleken met een totale uitgave van 237 miljard euro dit jaar. Het leeuwendeel van de uitgaven is bedoeld voor militaire doeleinden en veiligheidsdiensten, dit met een totaal kostenplaatje van ongeveer 52 miljard euro. Dit was het afgelopen jaar door de oorlog in Yemen behoorlijk opgelopen. Aangezien de oorlog in Yemen allesbehalve is afgerond en IS een al even grote dreiging begint te vormen zal defensie één van de laatste posten zijn waarop bespaard zal worden.
Lage olieprijzen verwacht voor komende decennia
De budgettaire planning van Saoedi-Arabië suggereert dat het land niet snel een herstel van de olieprijs verwacht. Het IMF heeft reeds meerdere malen opgeroepen tot een koerswijziging aangezien de reserves aan het huidige tempo opgeraken binnen de 5 jaar.
De lage olieprijzen zetten ook druk op de andere Golfstaten. Voor Koeweit, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten is de druk echter minder hoog door de meer gediversifieerde economie. Deze staten zouden volgens het IMF genoeg financiële reserves hebben om het minstens 20 jaar oud te houden.
De Saoedische koning Salman was maandag optimistisch dat zijn land zich door de radicale hervormingen zal slaan. Waar Salman de overige tientallen miljarden besparing zal halen de komende jaren is echter minder duidelijk. De vrees dat de bevolking ook hier in opstand zal komen door hongersnood en problemen is helaas realistisch. Dit omdat de tevredenheid van de bevolking de afgelopen jaren volop werd afgekocht door allerlei vormen van subsidies, etc…. . Zaken die maandag plots 50% duurder werden op één dag.
Het ironische aan de hele situatie is dat Saoedi-Arabië zelf verantwoordelijk is voor deze lage olieprijs. Door halsstarrig te blijven vasthouden aan het eigen marktaandeel werden miljoenen liters olie op dagelijkse basis te veel opgepompt. Aangezien de laatste OPEC-vergadering de productiequota volledig liet vallen is de situatie nu werkelijk onomkeerbaar geworden. En zodoende is er weer een bijkomende lont aangestoken in het kruitvat, genaamd Midden-Oosten.
Bronnen:
http://www.bloomberg.com
http://welt.de
 
 

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.