Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 1866 dagen geleden
De zilverprijs veerde de afgelopen dagen meer dan 5% op, na de daling van juli. Het sentiment in de “papieren” edelmetaalmarkt zat einde juli dan ook compleet onder nul.
De vraag van investeerders naar het echte spul, fysiek zilver (en goud), was vorige maand echter meer dan stevig. De prijsevolutie was dus niet geheel logisch vanuit het oogpunt van goud999.
Wanneer we naar de prijsgrafiek van zilver kijken, dan zien we dat het nog bijzonder vroeg is, er is nog veel werk aan de winkel… Maar er blijft de mogelijkheid dat zilver een bodem aan het neerzetten is.

 
De investeerder in fysiek zilver hoeft echter niet te speculeren op de absolute bodem. Goedkoop aankopen is voldoende!
In de maand juni publiceerden we een uitgebreid rapport over de zilvermarkt en de conclusie van dit rapport was zeer duidelijk:
Het zijn de investeerders in zilver die het uiteindelijke lot van de zilverprijs gaan bepalen!
Wanneer in de toekomst slechts een fractie van de “algemene markt” opnieuw naar zilver zal kijken, dan is het vervolg niet moeilijk om te raden. Er zijn ook meer dan voldoende fundamentele redenen om aan te nemen dat zilver opnieuw populair wordt.
In de periode tussen 2009 en 2011 stonden de schijnwerpers meer op zilver dan vandaag. De koers van zilver kon van 9 dollar per ounce helemaal opklimmen naar 49 dollar per Ounce. De markt voor zilver is immers piepklein, wanneer er kapitaal naar zilver vloeit, reageert de koers:

 
 
Het is vandaag duidelijk dat 49 dollar in 2011 een “brug te ver” was, de daling sindsdien naar 15 dollar (-70%) is dat echter ook. Juist daar ligt natuurlijk vandaag de kans. Om de daling van 70% goed te maken, moet de koers maar liefst 233% omhoog…
Op welke manier zal de koers herstellen?
In ons rapport over de zilvermarkt, staat de voorspelling dat de totale productie van zilver in 2015 wel eens kon dalen, na de flinke stijging van de zilverproductie de laatste jaren.
Dalende productie en toenemende vraag, dat is het recept voor stijgende prijzen.
De reden voor de productiedaling is simpel: De prijs staat te laag om iets te verdienen met het ontginnen van zilver. Dit is dodelijk voor de primaire zilvermijnen. Primaire zilvermijnen zijn die bedrijven, die zilver delven als grootste bron van inkomsten hebben.
We kennen geen aandelenindex die het koersverloop van deze primaire zilvermijnen goed weergeeft, daarom plaatsen we hieronder de grafiek van de gemengde index XAU (mix van zilver en goudmijnen).

 
We kunnen stellen dat zowat “alle” primaire zilvermijnen op termijn zullen verdwijnen, indien de zilverprijs niet stijgt (voor sommige bedrijven moet de prijs vanaf nu ook “snel” beginnen stijgen).
Volgens SRSrocco is de zilverproductie op landenniveau bij grootste producenten alvast effectief gepiekt (Australië, Mexico en Peru). We zouden een flinke daling van de productie gekend hebben tijdens de eerste zes maanden van 2015 (-7%). Officiële bevestiging daarvan moet nog volgen, maar het verhaal lijkt ons in elk geval logisch.
De zilverprijs “moet” dus stijgen om de zilverproductie op peil te houden. Voor de primaire mijnen is, volgens onze inschatting, zo’n 21 dollar per ounce nodig om de bedrijven te laten overleven op termijn. Dat is ruim 35% boven de huidige koers…
De andere kant van de medaille?
Het blijft afwachten hoe de wereldeconomie in zijn geheel zal presteren, 2/3 van al het gedolven zilver wordt immers verbruikt in de economie. Indien de vraag vanuit de industrie voor zilver zou afnemen, dan moeten de investeerders dit zilver opnemen, anders gaat de prijs nog steeds nergens naartoe…
Onze conclusie:
Een positie in fysiek zilver is vandaag superieur aan een positie in de mijnaandelen. Fysiek heeft geen tegenpartij en blijft “intact”, ook als de verwachte stijging van zilver wat langer uitblijft dan we zouden willen.
Zilver lijkt vandaag, relatief gezien, goedkoper dan goud. Goud beschouwen we als een risicoloze investering op lange termijn. Zilver is iets meer speculatief, maar indien de prijs de komende jaren niet met minstens 35% stijgt, gaan de primaire zilvermijnen simpelweg “op de schop”.
Fysiek zilver aankopen wanneer het goedkoop is, in de vorm van een monsterbox Philharmoniker of Maple Leaf, dat is onze keuze!
 
bronnen: http://srsroccoreport.com
grafieken: www.stockcharts.com
P.S. Nog nooit fysiek zilver aangekocht en toch benieuwd? We hebben momenteel nog een beperkte voorraad van ons investeringspakket zilver. De ideale eerste aankoop in zilver, voor een relatief beperkt bedrag!
 

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.