Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 1616 dagen geleden
Voor staatsobligaties uit onder andere Duitsland, Frankrijk, Nederland, België en zelfs Italië is er momenteel sprake van “negatieve rente”. Kortweg samengevat, een unieke kans om geld te ontlenen en een verliessituatie voor degene die deze obligaties opkoopt. Wat echter over het hoofd gezien wordt is dat deze negatieve rente een waarschuwing zou moeten zijn en niet enkel een opportuniteit om geld te ontlenen.
Negatieve rente is sinds dit jaar geen zeldzaamheid meer in Europa. Maar waar men dacht dat het dieptepunt bereikt was lijkt dit de situatie telkens nog te verergeren. Het gemiddelde rendement op staatsobligaties uit de eurozone met een maximale looptijd van 5 jaar is zelfs voor het eerst gedaald tot onder nul, op min 0,025 om precies te zijn (Bloomberg).
Ondanks het economisch waanzinnige idee om je geld te beleggen in iets dat op termijn minder opbrengt blijft de interesse stijgen en de rente verder dalen. Beleggers wereldwijd lijken deze verliezen te aanvaarden. Dit door de groeiende angst op een potentieel negatieve ontwikkeling op langere termijn van de wereldeconomie en het gevaar op een deflatie-scenario.
In Europa is de vraag naar veilige beleggingen zodanig gestegen dat er een record van 2500 miljard euro aan obligaties met een negatieve rente is uitgegeven. Alleen al vorige week steeg het volume met 500 miljard euro, welke de situatie nog verder aanscherpt.

Negatieve toekomst
In de grootste economie van de Eurozone, Duitsland is de negatieve rente op 1 jaar ongeveer 0,06%, voor 2 jaar loopt dit zelfs op tot 0,3%. Waar dit in het begin enkel voor de “goede” eurolanden het geval was slaagt nu zelfs Italië erin om obligaties met een negatieve rente uit te geven. Kijken we even naar de overkant van de oceaan dan marken we dat ook in de Verenigde Staten de rente blijft dalen waarbij de staatsobligaties op 10 jaar ook “slechts” 2% meer opleveren.
Ondanks de nog steeds hoge beurskoersen is het duidelijk dat de vooruitzichten van de wereldeconomie grotendeels pessimistisch zijn. De obligatiemarkt is de graadmeter voor de toekomst wordt gezegd en deze obligatiemarkt in combinatie met de lage inflatievooruitzichten voorspellen een (zeer) sombere toekomst.
Dit alles heeft uiteraard te maken met de bezorgdheid over de Europese economie welke ondanks de vele steunmaatregelen nog steeds ongezond is. Het moment van adrenaline, veroorzaakt door het enorme QE-programma, lijkt uitgewerkt en de bittere realiteit lijkt snel terug te komen. Waar er gegokt werd dat de vele steunmaatregelen genoeg zouden zijn om de economie terug op te poken is dit helaas niet tijdig gelukt. Daarbovenop zijn ook deze steunmaatregelen niet gratis en moeten ook deze bijkomend afbetaald worden.
De bezorgdheid over slechte vooruitzichten zijn niet enkel beperkt tot Europa. In China is het rendement op obligaties eveneens gedaald net als de groeivooruitzichten voor de komende jaren. Op wereldwijd vlak heeft het IMF in oktober nog de groeivooruitzichten verlaagd tot 3,1% in 2015. Vergeleken met de jaren voor de crisis is dit een daling van minimaal 1%. Hierbij erkent het IMF ook dat de deflatoire druk nog even zal aanhouden.
Herhaalt FED de fouten van de Japanse Centrale Bank?
Terwijl obligaties een somber beeld scheppen over de toekomst is de inflatie een tweede groot probleem. Strevend naar een inflatie op jaarbasis van ongeveer 2% zijn de vooruitzichten een stuk lager. Voor de geïndustrialiseerde landen zou deze volgens Bank of America neerkomen op 1,01% momenteel.
De aankomende renteverhoging van de FED welke volgens de handel in futures ongeveer 50% bedraagt komt op een uiterst gevaarlijk moment. Door een renteverhoging  kan de prille economie opnieuw in de kiem gesmoord worden en de inflatie gevaarlijk diep komen te staan. En een eventuele deflatie is dan ok wel het allerlaatste wat de wereldeconomie nog kan verdragen.
Bronnen:
http://www.bloomberg.com
http://ft.com
http://www.wikipedia.org
http://welt.de

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.