Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 1289 dagen geleden
George Friedman voorzitter van Startegic Forecasting Inc. – beter bekend als Stratfor Global Intelligence – geeft een vooruitblik in 2015 door terug te kijken naar de belangrijkste gebeurtenissen van 2014. Voor hem waren de belangrijkste gebeurtenissen in 2014 zaken die hun vervolg in 2015 gaan zien en een aanleiding geven voor verdere analyse.
Met stip staat bij hem de aanhoudende recessie in Europa. Europa loste zijn economische, politieke en sociale problemen in 2014 niet op. De Europese economie is de grootste van de wereld en blijft het centrum van commercie, wetenschap en cultuur. Europa’s onvermogen om enige vooruitgang te boeken kan het wereldwijde systeem – meer dan welke factor dan ook – negatief bepalen. Nu Griekenland wederom in het middelpunt van de belangstelling staat lijkt Stratfor een vroeg gelijk te behalen.
Nummer 2 is de economische en geopolitieke crisis in de Oekraïne en Rusland. Stratfor voorspelde jaren geleden al een crisis in de Oekraïne. Het betekent niets meer en niets minder dan een confrontatie tussen het Westen aan de ene kant en Rusland aan de andere kant. Het falen van de Russische inlichtingendiensten t.o.v. het overzien van de Oekraïense crisis en de verzwakking van de Russische economie levert ernstige vragen op over de toekomst van Rusland. Destabilisatie van Rusland betekend een destabilisatie van een land met enorme nucleaire capaciteit. Volgens Stratfor niet voor niets een absolute tweede op de lijst.
Het derde belangrijke punt is de desynchronisatie van het internationale systeem. Economieën wereldwijd lopen flink uit de pas met elkaar. Daarnaast is er ook een grote crisis gaande in theoretische zin. In vooruitzichten sinds 2008 komen zowel de theorieën van Friedman als Keynes telkens tekort om ons huidige economische landschap te kunnen verklaren. Het enige wat er gezegd kan worden is dat de wereld economische en geopolitieke zaken kent die uitleg behoeven. Antwoorden op hoe verder en correcte voorspellingen blijven echter uit.
Als laatste geeft het de disintegratie van de Sykes-Picot wereld een grote rol. Sykes en Picot waren de grondleggers van de landkaart van het gebied tussen de Middellandse Zee en Perzië. Landen als Libanon, Jordanië, Syrië en Irak verkregen hun landgrenzen door deze twee diplomaten. De gebeurtenissen in Syrië en Irak lijken op de gebeurtenissen in Libanon jaren geleden. De centrale overheid stort in en krijgsheren van verschillende groepen controleren bepaalde gebieden. De vraag is tot hoe ver de ineenstorting van het Sykes-Picot-systeem zal gaan. Stratfor gaat er van uit dat Turkije – dat van oudsher het enige land is dat de kracht heeft om de regio te stabiliseren – zijn rol wederom op gaat pakken.
Bronnen: Stratfor, Businessinsider

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.