Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 2405 dagen geleden
Er is de laatste tijd heel wat commotie ontstaan over Swissleaks. De oorzaak van de ophef is te wijten aan het ICIJ, een internationaal consortium van 140 onderzoeksjournalisten uit 45 verschillende landen. Zij verspreidden een lijst met 106.000 namen van rekeninghouders van HSBC Zwitserland. 180 miljard euro aan belastingen zou in totaal zijn ontdoken. De rekeninghouders zijn allemaal belastingontduikers, wapenhandelaars, drugsbaronnen en terroristen… of niet?
Het klinkt een beetje als het scenario van een Hollywoodfilm. De cijfers zijn spectaculair en journalisten springen massaal op het verhaal. Allemaal willen ze elkaar overtroeven om het sappigste artikel te schrijven. Dat de waarheid geweld aangedaan wordt maakt niet uit.
Laat ons beginnen met de 140 journalisten die “diepgaand onderzoek” hebben verricht. Als we kijken op de site van het ICIJ dan vinden we slechts 22 mensen die aan Swissleaks hebben meegewerkt. En dan tellen we de niet-journalisten als webdevelopers, designers en assistenten zelfs nog mee!
Volgende probleem: Het Nieuwsblad, De Morgen, VTM, Het Laatste Nieuws maken allemaal melding van 180 miljard euro aan ontdoken belastingen. Vanwaar ze dat cijfer halen is een groot mysterie, want op de site van het ICIJ vinden we dat op alle rekeningen tezamen maar 88 miljard euro stond (100 miljard dollar)!
Is dit een onschuldige fout van een journalist en heeft de rest het allemaal blindelings gekopieerd. Of is dit opzettelijk?
Bovendien is natuurlijk niet al het geld dat op deze rekeningen staat ontdoken. De Belgische overheid bezit de lijst al sinds 2010 en het onderzoek is nog steeds gaande. Van de 3.002 rekeningen die in verband kunnen gebracht worden met België, werden slechts 829 dossiers de moeite waard gevonden om verder te laten onderzoeken door de fiscus.
En wat zijn de resultaten? Wel, vorige maand heeft de Bijzondere Belastinginspectie 193 dossiers afgerond, waarvan er… hou u vast… welgeteld TWEE extra belastingen waren verschuldigd! Dat is een luttele 1 procent.
Dit zou geen verrassing mogen zijn. Van de 3.002 rekeningen die “geassocieerd zijn” met België staan er ten eerste maar 53% op naam van Belgen. Van deze 1.591 Belgen leven er een groot aantal in het buitenland en zijn ze dusdanig geen belastingplichtigen in België. Maar in de media doet men alsof er duizenden Belgen “betrapt” zijn met een Zwitserse rekening.
Bij mijn weten is het nog altijd legaal om een rekening in het buitenland te hebben. België is Venezuela toch niet, of beter gezegd: nog niet. Want aan het ritme dat deze heksenjacht van de socialisten tegen spaarders, mensen die willen werken en ondernemers verder gaat, zitten we weldra in hetzelfde bootje.
Er zijn 101 verschillende redenen om een rekening in het buitenland aan te houden. Herinnert er iemand zich Cyprus? Heeft iemand de spectaculaire daling van de euro de laatste maanden opgemerkt? En al die expats die in het buitenland werken, voor hen is het dikwijls praktischer om met een rekening in Zwitserland te werken.
Banken in belastingparadijzen specialiseren zich namelijk in internationale betalingen, diensten aan expats, rekeningen in verschillende munten, en hun service is dikwijls tien keer beter dan bij de gemiddelde bank in België. De vergelijking met banken uit pakweg Zuid-Amerika is nog frappanter. Het is als geld in een kous steken in plaats van je saldo te kunnen raadplegen op je smartphone. Geen wonder dat er 1.591 Belgen een rekening hebben in Zwitserland!
De ongenuanceerde artikels in de traditionele media en ronduit leugens laten geen twijfel. Het gaat hier niet over rechtvaardigheid, maar om het stigmatiseren van een bepaalde groep mensen en het creëren van een draagvlak voor financiële repressie.
Er gaat geen dag meer voorbij of men heeft het over een vermogenswinstbelasting, ‘stoute’ mensen die een bankrekening in het buitenland hebben, het verlagen van voordelen op pensioensparen, etc.
Voor mij is het duidelijk: er staat €258 miljard op Belgische spaarboekjes en de overheid heeft een schuld van €380 miljard. Uiteraard wil men mensen zoveel mogelijk schrik aanjagen om een rekening in het buitenland aan te houden, zodat al dat geld in België blijft en makkelijk belast kan worden. Of in uiterste nood: geconfisqueerd kan worden.
Wacht niet tot de dag dat dat gebeurt en open vandaag nog uw rekening in het buitenland!

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.