Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 395 dagen geleden
Sinds de Europese bankencrisis is er veel veranderd in de manier waarop betalingen in de eurozone afgehandeld worden. De nieuwe manier laat grote deficits toe tussen verschillende landen, wat grote gevolgen kan hebben voor onze overheidsfinanciën!
Wie geld overschrijft naar een ander land van de eurozone maakt gebruik van het TARGET2-systeem. Uw bank maakt geld over aan de centrale bank, die schrijft het over naar de ECB en de ECB stuurt het door naar de centrale bank in het land van de bestemmeling, die het afhandelt met zijn bank.
Dat in een ideale wereld. In praktijk houden banken maar een fractie van het geld aan dat ze van spaarders in bewaring hebben, het overgrote deel is uitgeleend.
Dat betekent dat als er grote betalingen worden uitgevoerd, geleend geld moet teruggevraagd worden of de bank dit geld moet lenen bij een andere bank totdat ze geleend geld terugkrijgt.
Probleem: in landen als Spanje, Portugal, Italië en Griekenland worden veel leningen niet meer terugbetaald.
In Italië worden op 17% van de leningen al gedurende minstens 90 dagen geen afbetalingen meer gerealiseerd. In Griekenland gaat het om maar liefst 36% van het totaal aantal leningen.
Ter vergelijking: in België gaat het om slechts 3,8% van de leningen en in Nederland om 2,5%.
Geld lenen bij andere banken is sinds de financiële crisis geen optie meer voor deze landen. Het vertrouwen tussen banken nagenoeg onbestaande en ze lenen elkaar nog amper geld.
Daarom laat de ECB toe dat deze landen in het rood gaan op hun rekening bij de ECB. Ze moeten gewoon beloven dat ze het geld ooit wel zullen overschrijven.
Zo staat de Italiaanse banksector nu al voor €433 miljard in het rood bij andere eurolanden… een recordbedrag! Spanje is €373 miljard schuldig, Portugal €77 miljard en Griekenland €64 miljard. Ook België staat lichtjes in het rood met €16 miljard.
Wie financiert dit allemaal? De Duitsers natuurlijk! Die spaarders die zogezegd de economie lamleggen omdat ze niet genoeg consumeren zijn eigenlijk het enige wat dit heel eurozonegedrocht nog bij elkaar houdt!
De Duitse centrale bank heeft 879 miljard euro op haar rekening bij de ECB staan! Luxemburg €190 miljard en Nederland €85 miljard.
Maar als binnenkort een land met een tekort op de TARGET2-rekening uit de eurozone moest stappen, dan is de rekening wel voor iedereen! Maak je geen illusies.
Het ergste is dat de situatie verslechterd met de maand. Vorig jaar omstreeks deze tijd was Italië €354 miljard verschuldigd aan de ECB, een jaar later is dat dus al €79 miljard meer… en stijging van 22 procent!
U ziet dat deze situatie niet houdbaar is. De ECB tolereert zombiebanken die in feite failliet zijn. Ze koestert de hoop dat mensen die al maanden hun leningen niet meer terugbetalen op miraculeuze wijze plots geld gaan vinden zodat de banken hun negatief saldo kunnen goedmaken.
Dat lijkt hoogst onwaarschijnlijk!
Veel waarschijnlijker is dat een land uit de eurozone stapt en dat wij de rekening gepresenteerd krijgen. Niet alleen van hun negatief saldo dat aangevuld moet worden en doorgerekend wordt aan de burgers, maar ook van de financiële crisis die daarop zal volgen.
Laat je niet vangen, wees voorbereid! Activa die je kunnen helpen als de eurozone uit elkaar valt zijn geld op een bankrekening buiten de eurozone, cash, goud en bitcoin.
Bronnen: ECB, Wereldbank, Wikipedia
Foto: Mitravabanerjee

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.