Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 917 dagen geleden
Nieuw-Zeeland behoort al jaar en dag tot een van ’s werelds meest vrije economieën. Daar kan weldra verandering in komen: de nieuwe eerste minister heeft het niet zo voor kapitalisme en voerde al enkele socialistische maatregelen door.
Jacinda Ardern werd ingezworen op 26 oktober. Ze is de jongste eerste minister ooit van het land en helaas ook een van de meest economisch ongeletterden.
Al tijdens haar verkiezingscampagne werd duidelijk dat investeerders in de Nieuw-Zeelandse economie hun plannen zouden moeten herbekijken indien zij aan de macht zou komen.
Uitspraken als: “Kapitalisme is een kolossale mislukking.” doen beleggers huiveren. Velen hebben angst dat het land teruggaat naar een situatie vergelijkbaar met de jaren ’70.
Nieuw-Zeeland genoot toen bitterweinig economische vrijheid. Verschillende industrieën waren genationaliseerd: van banken, tot elektriciteitsmaatschappijen en zelfs hotels.
Strenge kapitaalcontroles, hoge belastingen, beperkingen op het bezitten van buitenlandse activa zorgden dat de economie amper kon groeien.
In de jaren ’90 koos het eiland voluit voor kapitalisme en rees het naar de top van de meest vrije landen op economisch en sociaal gebied.
Momenteel bevindt het zich op de derde plaats op de index van economische vrijheid, net na Hong Kong en Singapore.
Maar als Ardern verder doet zoals ze bezig is zal daar snel verandering in komen!
Ze is nog geen maand aan de macht en voerde al ingrijpende veranderingen door. Een van de eerste maatregelen die Ardern doorvoerde was een verbod om vastgoed aan buitenlanders te verkopen.
Vastgoedprijzen in Nieuw-Zeeland scheerden hoge toppen om wille van het feit dat veel miljonairs een tweede verblijf kochten.
De kleine buur van Australië werd gezien als een veilige haven om naartoe te verhuizen moest er iets misgaan in de rest van de wereld.
Het land geniet economische vrijheden, kent geen massa-immigratie, ligt ver weg van eventuele conflictgebieden, misdaadcijfers zijn laag, corruptie bijna onbestaande en het heeft een prachtige natuur.
In 2015 verhuisden zo’n 2.000 miljonairs naar het paradijselijke eiland. Een feit dat veel economische groei en werkgelegenheid met zich mee kan brengen zou je denken, maar socialisten zien dat zo niet. Zij hebben enkel oog voor de stijgende vastgoedprijzen.
Socialisten nemen het immers enkel op voor arme, liefst criminele immigranten. Zij zijn die rijke buitenlanders met blanco strafblad liever kwijt. Ardern en haar coalitiepartner Winston Peters willen de immigratie nu drastisch terugschroeven.
Ook de werkgelegenheid, die slechts 4,6% bedraagt, moet verder omlaag. De manier waarop Ardern dat plant te doen is verontrustend…
… ze wil dat de centrale bank haar inflatiedoel loslaat! Een lage inflatie is slechts secundair, de centrale bank moet focussen op werk. Alsof ze door interestvoeten te manipuleren jobs zou kunnen creëren!
Ook de onafhankelijkheid van de centrale bank komt in gevaar, want er is spraken van het invoeren van een extern comité dat samen met de gouverneurs van de bank de monetaire politiek zou moeten bepalen.
Het zijn hopeloos inefficiënte maatregelen die duidelijk maken dat de nieuwe eerste minister en haar team geen idee hebben van hoe een economie werkt. Het resultaat zullen we de komende jaren zien en zal niet mooi zijn!
Bron: Forbes
Foto: Publiek domein

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.