Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 769 dagen geleden
De invloed van social media op het dagelijkse leven is tegenwoordig schrikwekkend te noemen, ook de financiële markten zijn hier gevoelig aan, dat bewijst president-elect Donald Trump aan de hand van een tweet die hij maandag op Twitter plaatste. Een tweet over het verkrappen van bepaalde militaire budgetten deed het aandeel van Lockheed Martin crashen. 
Donald J. Trump werd nog niet zo lang geleden verkozen tot president-elect van de Verenigde Staten van Amerika en hij zorgt nu al voor de nodige commotie op het populaire social mediakanaal Twitter. Je zou denken dat hij sinds zijn verkiezing wat zuiniger zou omspringen met zijn uitspraken, maar niets is minder waar.
Via een tweet liet hij weten dat de kosten voor het ontwikkelingsprogramma voor de F-35 buitensporig zijn en dat hij van plan is om miljarden dollars te besparen op militaire aankopen. Het ‘nieuws’ sloeg in als een bom en duwde het aandeel van Lockheed Martin diep in het rood.
Het F-35-programma, en de kostprijs ervan, swingt de pan uit. Miljarden dollars kunnen en zullen bespaard worden op militaire (en andere) aankopen na 20 januari.
Wellicht onopzettelijk, maar zijn reactie op Twitter zorgde voor een miljardenverlies voor de gevechtsvliegtuigbouwer bij de openingsbel van de Nasdaq.
Door de dag herstelde het aandeel van -4,5 procent naar -2,77 procent, zijn signaal om het militair budget te verkrappen zal zeker nog gevolgen hebben op lange termijn en niet alleen voor Lockheed Martin.
Trump is van mening dat het bedrijf de ontwikkelingskosten van de F-35 niet meer onder controle heeft. Hij ziet mogelijkheden om miljarden te besparen op de militaire uitgaven en aarzelt niet om daar al mee te beginnen vanaf 20 januari.
Lockheed ging vrijwel onmiddellijk in de verdediging door te zeggen dat de toestellen hoogwaardige vliegtuigen zijn die alle hoogtechnologische snufjes bevatten, maar het mocht niet baten. Ook andere defensie-aandelen tuimelden met enkele procentpunten uit vrees dat er ook op andere vlakken bespaard zal worden.
Dit is niet de eerste keer dat hij via Twitter een vliegtuigbouwer in het vizier neemt. Ook Boeing moest eraan geloven toen Trump vorige week zijn mening gaf over het hoge prijskaartje van de nieuwe 747.
Hij trok dit toestel in twijfel om dienst te doen als de nieuwe Air Force One, het aandeel kreeg rake klappen en Boeing verloor 1,4 miljard dollar in waarde.
Bronnen: HLN, CNBC, De Tijd
Foto: Gage Skidmore – Flickr

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.