Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 1194 dagen geleden
Dit beursjaar is nog niet voorbij en zakenbaken richten hun pijlen al op het volgende beursjaar. De zakenbank UBS werpt zijn licht op 2016 en geeft ons mee wat zij verwachten van de globale financiële markten. 2015 is voorlopig nog altijd een volatiel jaar maar volgens UBS is er verbetering in zicht.
Zakenbank UBS trapt als eerste de periode af waarin de verwachtingen voor 2016 worden toegelicht. Ondanks de volatiele periode waarin we ons nu begeven, is de zakenbank behoorlijk ‘positief’ gestemd betreffende het nieuwe beursjaar.
In september werd er nog uitgegaan van een nieuwe ‘bear market’, maar door de nieuwe heropleving op de beurzen verschuift dat scenario steeds maar naar de achtergrond. Het sentiment is duidelijk verbeterd en er wordt zelfs gesproken over nieuwe recordkoersen.
Rate hike Fed
De analisten van UBS zijn er zo goed als zeker van dat de Amerikaanse centrale bank de rente dit jaar nog gaat optrekken. Beurskoersen zullen hier op korte termijn niet veel hinder van ondervinden, op lange termijn zal het er echter wel anders gaan uitzien.
Een hogere rente maakt het sparen opnieuw aantrekkelijker waardoor beleggers waarschijnlijk hun kapitaal zullen verschuiven van aandelen en fondsen naar spaarproducten.
Ze maken zich zorgen over de winstgroei bij de bedrijven. De winstverwachtingen zijn de afgelopen maanden sterk naar beneden bijgesteld en daarom waren heel wat bedrijven in staat om de verwachtingen positief te verslaan.
Vooral de stijgende dollar kan volgens UBS grote gevolgen gaan hebben voor de winstgroei bij heel wat Amerikaanse bedrijven. Het exportcijfer zal hieronder lijden omdat het voor andere landen duurder zal zijn om handel te drijven met de VS.

Zoals u kan zien, voorspelt UBS drie mogelijke scenario’s waarbij een nieuwe ‘crash’ uitgesloten is. In het slechtste geval krijgen we gewoon een nieuwe correctie als gevolg van de negatieve effecten van de Amerikaanse renteverhoging.
Het meest realistische scenario is er eentje waarbij de S&P 500 gestaag zal stijgen naar 2.275 punten. In het geval dat de winstcijfers van de bedrijven de verwachtingen sterk overtreffen, kunnen we zelfs richting de 2.500 punten.
De algemene verwachting bij UBS zit dus redelijk goed. Het zal volatiel blijven de komende maanden maar we zullen normaal gezien één richting uitgaan en dat is stilaan omhoog.
Verder zijn er ook nog de centrale banken die voorlopig nog voldoende munitie hebben om de nodige ondersteuningsmaatregelen te nemen.
Bronnen: SlimBeleggen
Foto: Wikipedia

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.